Monday, May 5, 2014

ESTI SIGUR CA DE BANI AI NEVOIE?


"Transgresiunea, arta manipularii, fiecare pentru el si mai ales impotriva altuia, au devenit valori dominante, cautate, apreciate." J. Salome

Ia un minut inainte sa continui sa citesti articolul de astazi si raspunde la intrebare: Esti sigur ca de bani ai acum cea mai mare nevoie?

Eu asa credeam...Prinsa in vartejul unei lumi antrenate in a aduna simboluri ale puterii si bogatiei, consideram si eu ca voi fi in regula atunci cand voi avea multi bani.

E clar ca e nevoie de bani sa-ti platesti facturile si ratele la banca, nu vorbim aici de o igiena financiara de baza, si e totodata clar ca independenta financiara iti da libertatea mentala pentru o existenta de calitate.

O revelatie recenta m-a facut sa-mi reconsider viziunea: care e de fapt nevoia mea? Si am realizat ca era mai degraba legata de stima de sine. 

Traim intr-o lume in care stima de sine e cel mai important obiect al manipularii. Daca in perioade sclavagiste, nevoile de baza erau cele  folosite, pe plantatiile de sclavi moderne, toate nevoile tale sunt folosite pentru a te inrobi. 

Esti intai incurajat sa-ti faci un credit "pentru confort si siguranta", iar apoi acel credit este arma angajatorului de a te tine "legat de glie" si ascultator, pentru ca-n cateva luni de neplata iti poti pierde casa.

Asa cum se spune in vanzari: cauta-i nevoia clientului si ai grija ca produsul tau s-o satisfaca, angajatorii au adaptat: cauta-i nevoia si da-i iluzia ca va fi satisfacuta si manipuleaza-l si stoarce-l cat mai mult pe baza ei, oferindu-i cat mai putin.

Nevoia de bani nu face decat sa mascheze alte nevoi, mult mai importante pentru viata noastra: nevoia de acceptare, nevoia de stima de sine si nevoia de siguranta. Iar sistemele nu sunt construite sa le satisfaca. Pentru aceste nevoi, avem nevoie de oameni reali si de dezvoltare personala.

Nu-ti scriu astazi pentru a te convinge ca banii sunt rai, banii sunt pana la urma o energie si cum ii folosesti si ce faci pentru a-i capata le da semnificatia. Insa, inainte sa fii convins ca de bani ai in primul rand nevoie, cauta mai adanc in sufletul tau si vezi ce-ti lipseste cu adevarat... E posibil sa fie ceva ce nu-ti poate fi oferit de un ATM sau un teanc de bancnote, si nici macar de un 4x4 luxos in fata casei.

Cauta apoi in cel de langa tine, oglinda ta, si vezi care-i sunt nevoile reale... 

No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...