Friday, May 16, 2014

5 MOTIVE SA LASI TRECUTUL IN URMA





Astazi voi scrie despre trecut. Mi-a reamintit Dana Chiriac in discursul ei de la 11even cat de important este sa-l lasam in urma. 

O buna parte din viata o traim blocati in trecut, un trecut care nici macar nu mai este trecutul real, ci un amalgam de sentimente, voci si imagini distorsionate. Purtam cu noi nu doar bataliile purtate ci ne inchipuim din nou si din nou diverse continuari: "daca i-as fi spus, daca i-as fi facut..."

Si ducem acest sac in spate, sac ce ne impiedica sa zburam spre viitor.

Trecutul este important ca sursa de lectii, insa el trebuie sa ramana acolo unde-i este locul, in spate, asa cum a spus Dana.

De ce sa lasam trecutul in urma?

1. PENTRU CA S-A TERMINAT

Richard Bandler chiar afirma ca ''cel mai bun lucru despre trecut este ca s-a terminat''. Chiar daca au fost lucruri care am fi vrut sa nu se termine niciodata, trecutul e trecut, si gata!

Nu s-a inventat masina timpului sa ne intoarcem sa schimbam ceva, insa ne putem schimba modul de a-l percepe. Iar schimbarea perspectivei are efecte dramatice asupra prezentului si viitorului. 

De exemplu, acum cand ma gandesc la conflictele sau nedreptatile din trecut, stiu ca nu exista oameni rai ci doar oameni care se apara.

Vei gasi tehnici foarte eficiente pentru a scapa de amintiri neplacute la Richard Bandler si metode de a intelege trecutul la Jacques Salome (vezi articolul de ieri).   


2. RISTI SA IL REPETI

Daca te concentrezi asupra a ce a fost, inconstient vei ajunge in situatii similare. Si tot pentru ca in loc sa construiesti viziuni noi pentru viitorul tau, iti bombardezi mentalul cu vechile imagini. 

Pentru o noua realitate ai nevoie de ganduri noi, de imagini noi, de intentii noi. Si nu le poti crea atata timp cat te uiti la ''filme vechi''. Iar cat timp stai in ''cinematograful trecutului'', nu-ti poti trai prezentul si viitorul.

3. ITI AFECTEAZA RELATIILE PREZENTE

Una dintre functiile creierului este sa generalizeze. E o functie foarte utila atunci cand vezi un scaun nou, cu alt design, tu automat vei sti la ce serveste. Insa, din pacate, face acelasi lucru si referitor la oameni. Si de multe ori proiectam asupra celor prezenti in viata noastra cosmarurile trecutului (sotul meu poate confirma, din nou).

Nu facem astfel decat sa retraim un trecut ce trebuia lasat in urma, alaturi de noi actori carora noi le atribuim roluri pe care nu si le-au dorit. 

Si cum oamenii ne oglindesc starile (sa nu uitam de neuronii oglinda), nu facem decat sa-i taram si pe ei in retrairea povestilor noastre de groaza.

4. IERTAND, TE IERTI PE TINE


Iertarea este un act egoist. Te elibereaza de intrebari chinuitoare, de sentimente si de teama ca undeva, acolo, ai fost si tu vinovat. Pentru ca asta e de fapt chinuitor.

Iertarea este un act de igiena mentala ce-ti permite sa ai sansa sa te bucuri de o viata buna si sa iei lucrurile asa cum sunt.

Daca nu inveti sa ierti, vei gasi actori nevinovati cu care sa termini piesa din trecut, si mai rau, iti vei produce tie suferinta.

Iarta, roaga-te pentru cei care ti-au gresit, si bucura-te de viata ta si de ce e bun in ea.

5. INVATA SA TE BUCURI DE CE AI TRAIT

Cu bune si cu rele, experienta de viata este valoroasa daca stim cum s-o folosim. Trecutul este subiectiv, tocmai pentru ca memoria face selectia pe baza sentimentelor pe care le-am atasat evenimentelor. Interesant este ca daca schimbi trairea, se schimba si imaginea.

Am invatat sa retraiesc trecutul intr-o maniera pozitiva si chiar daca nu schimb faptele, schimb concluziile trase si emotiile atasate.

In concluzie, trecutul poate fi remodelat si rearanjat, el a avut rolul lui in castigarea experientei noastre de viata, insa dupa ce i-am invatat lectiile, E TIMPUL sa-l lasam in urma pentru a pregati ceva cu adevarat magnific: VIITORUL!


Daca iti doresti sa mai afli secrete NLP, am scris o carte inspirata din lectiile maestrilor Richard Bandler (creator al domeniului) si Paul McKenna (cel mai bine vandut autor de carti de dezvoltare personala din Marea Britanie)



GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI – TEHNICI NLP PENTRU O VIATA FERICITA SI DE SUCCES 

 (disponibila in limbile engleza si romana) la adresa: http://balanstefana.blogspot.ro/p/carti.html

No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...