Tuesday, May 13, 2014

6 LUCRURI CARE SA-TI AMINTEASCA SA FII CEA MAI BUNA PRIETENA A TA


Mi-a luat multi ani sa devin prietena mea cea mai buna. Exista, la noi in societate, mari discrepante intre educatia pentru fete si cea pentru baieti. 

Daca cei din urma beneficiaza de circumstante atenuante, ca, deh, sunt baieti, fetele sunt bombardate cu cerinte: sa pastreze curatenia, ba sa faca ordine si dupa altii, sa invete bine, sa fie devreme acasa, sa fie ingrijite....si multe, multe altele. 

Nu e de mirare ca multe femei sufera de o stima de sine scazuta, fiind aproape imposibil sa fii conforma cu atatea exigente. Am avut oarecum norocul ca ai mei nu m-au educat atat de strict, insa au fost diversi binevoitori din viata mea care au avut grija sa ma "avertizeze" ca nu sunt chiar "conforma" cu standardele.

Scriu aceasta postare pentru ca multe femei vin la mine si-mi spun ca nu se simt bine in pielea lor, ca nu se simt destul de bune si ca sunt deprimate. Si nici cei din jur nu te incurajeaza prea mult. 

M-a surprins sa aud ca de multe ori cei mai aprigi critici ale acestor femei sunt propriile lor mame.

Vrei sa fii fericita? Pune in practica urmatoarele:

1. COMPLIMENTEAZA-TE

Traim prea mult din viata concentrandu-ne pe ce este negativ, pe ce nu merge, pe ce nu ne place la noi si la ceilalti. Societatea romaneasca este asa, in mare parte. Insa tot noi putem schimba perspectiva.

Gaseste partile care-ti plac la tine si aminteste-ti-le zilnic. Ignora ce nu-ti place inca, concentreaza-te doar pe partile pozitive. 

Fa-ti complimente zilnic, cu voce tare. Si mai lasa-ma cu prostii de genul: Lauda de sine nu miroase-a bine. Asta spun invidiosii :).

2. RECOMPENSEAZA-TE

Invata sa te recompensezi pentru reusitele tale. Nu trebuie sa fie ceva costisitor (dar poate fi, daca-ti permiti:)), insa da-ti premii pentru tot ce faci bine. Creierul tau te va motiva sa repeti actiunile.

A mai trecut o saptamana in care ai reusit sa mergi la serviciu, sa suporti toanele sefului, sa hranesti familia, sa duci copiii la scoala sau gradi, sa-i duci apoi la inot sau balet, eu as zice ca esti o eroina. Prin urmare meriti cate-un premiu in fiecare saptamana cel putin.

3. INGRIJESTE-TE

Romancele sunt recunoscute pentru frumusetea lor, insa prea multe se ofilesc inainte de vreme. Sunt prea amarate si negativiste, nu se bucura de sustinere, se incarca prea mult cu responsabilitati.

Este important pentru stima noastra de sine sa ne ingrijim. A ne pune pe planul secund pentru familie nu aduce nimanui niciun avantaj. 

Frustrarile adunate nu ne fac o companie placuta nici pentru partener, care nu intelege "sacrificiul" nostru, pentru ca de multe ori ne sacrificam inutil din cauza programarii din familie si societate, si nu e bine nici pentru copii, care ne vad obosite si chinuite. Ce sa mai spun ca ne vor urma exemplul mai tarziu, mai ales fetele. 

Prin urmare, trezeste-te mai devreme, aranjeaza-te, pregateste-ti haine dragute cu o seara inainte, mergi pe la sala pentru o stare de bine si o forma de zile mari, innoieste-ti garderoba, fii asa cum iti place sa vezi ca este o femeie. 

Par lucruri marunte, dar au un impact extraordinar asupra starii noastre mentale.

4. CREDE IN TINE

Fii suporterul tau cel mai infocat. Crede in tine si in forta ta, spune-ti-o zilnic si vei inflori. 

Femeile au un rol extrem de important in societate, nu doar prin activitatile lor zilnice, ci si prin faptul ca ele dau educatia copiilor. Iar copiii copiaza atitudinea, nu cuvintele. 

Am puut vedea, de-a lungul a mai mult de zece ani de cand sunt in educatie, ca mamele curajoase au de obicei copii care reusesc in viata. Cele mai nesigure, tematoare, isi invata copiii sa fie buni la scoala, insa asta e rareori o garantie a succesului. Peste ani, copiii acestora nu indraznesc mai mult decat o slujba "sigura".

E important, atat pentru tine, cat si pentru modelul pe care-l oferi, sa crezi in tine din toata inima. Si vei reusi in tot ce iti propui. 

5. INCURAJEAZA-TE

Nu-i mai astepta pe altii sa-ti spuna ca esti buna si frumoasa. 

Am invatat ca o problema nu are doar o solutie, ci asa cum spune Brian Tracy, cel putin zece. Totul e sa iei o bucata de hartie si sa le scrii. Apoi sa o alegi pe cea mai buna si sa o aplici.

Viata nu e usoara, ar fi si al naibii de plictisitoare, exista provocari la tot pasul, insa tu stii si poti sa gasesti solutii. Ai mai gasit si inainte, aminteste-ti!

Si cum spunea Andy Szekely, daca solutia nu e in mintea ta, atunci se afla in muschii tai, si daca nu e nici in muschi, atunci se afla in ceilalti. 

Fii aliatul tau cel mai important si-ti vei gasi si alti aliati. Pentru ca oamenii te trateaza asa cum te tratezi. Fa un exercitiu simplu. Timp de o saptamana spune-ti doar lucruri pozitive despre tine, indiferent ce se intampla. Sa-mi spui daca ai vazut vreo schimbare in atitudinea celor din jur.

Ti-am mai povestit de neuronii oglinda si cum ne fac ei sa imitam aceleasi comportamente. Asa ca cei din jur se vor purta cu tine asa cum si tu te comporti cu tine.

6. INCONJOARA-TE DE OAMENI POZITIVI

Nu te mai simti vinovata pentru X-uleasca batuta de soarta si enervata de barbat, care te gaseste pe tine sa te incarce cu toate nenorocirile pamantului, abatute doar asupra ei (te-ai prins deja ca nu e o simpla coincidenta).

Stai in preajma oamenilor carora le "trag si boii la caruta", si tot din considerente de neuroni oglinda. 

Anturajul este extrem de important. Se spune ca suntem suma celor mai apropiate cinci persoane. Daca aceste persoane nu sunt un model bun pentru tine, e bine sa-ti cauti alti oameni, mai de succes. Si nu, nu inseamna ca nu esti o prietena buna, dar nici problemele lor nu le rezolvi, pentru ca ei sunt impacati cu modul lor de viata, altfel ar schimba ceva, si te mai afecteaza si pe tine. 

Fii o prietena buna pentru tine, pentru ca tu cu tine traiesti tot timpul iar atitudinea ta iti formeaza si copiii. Degeaba iti vei raci gura cu diverse sfaturi, ei vor copia ceea ce FACI.

Draga mea, visez la o Romanie cu femei puternice, nu cu feministe care afirma ca nu au nevoie de barbati, ci care stiu sa se bucure de barbati. Care stiu sa se bucure de viata, de copiii lor, de prietenii lor, de provocarile pe care le ofera viata.

Femei care in loc sa se planga toata ziua, gasesc solutii, care in loc sa barfeasca, cauta modele de succes si le urmeaza.

Visez la o Romanie cu femei fericite si cu barbati fericiti pe langa ele, si mai important, cu copii fericiti. Oare visez prea mult?



Daca iti doresti sa mai afli secrete NLP, am scris o carte inspirata din lectiile maestrilor Richard Bandler (creator al domeniului) si Paul McKenna (cel mai bine vandut autor de carti de dezvoltare personala din Marea Britanie) care prezinta acele lucruri care au functionat pentru mine si anume:


GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI – TEHNICI NLP PENTRU O VIATA FERICITA SI DE SUCCES (disponibila in limbile engleza si romana) la adresa: http://balanstefana.blogspot.ro/p/carti.html

No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...