Sunday, January 19, 2014

10 LECTII CARE MI-AU SCHIMBAT VIATA PRIMITE DE LA RICHARD BANDLER

Și acum îmi amintesc impresia puternică pe care mi-a creat-o Richard Bandler atunci când l-am văzut pentru prima dată în cadrul seminarului Get the Life You Want ținut la Londra pe 13 octombrie 2012.

 M-am înscris la acel seminar ca să-l văd pe Paul McKenna ale cărui cărți îmi schimbaseră cu totul perspectiva asupra vieții, și-mi venea greu să cred că m-ar putea impresiona cineva la fel de mult. Și așa l-am cunoscut pe dr. Bandler, mentorul și profesorul meu de NLP.

Richard Bandler este cunoscut ca fiind co-fondator al NLP, însă el este un one-man-show extraordinar, un comedian, un hipnotizator de excepție si mai presus de toate, un educator pentru o viață sub semnul excelenței. 

Mai jos voi prezenta 10 citate, 10 lecții care mi-au schimbat total viața și modul de a reacționa la mediu. 

Va sfătuiesc să-i citiți cărțile, multe dintre ele traduse la noi, cărți care sunt motivaționale, practice și care prezintă multe exerciții care vă pot ajuta să vă controlați creierul și viața.

UMORUL
  Dacă râzi de ceea ce te sperie, creierul își schimbă neuro-chimia. 

Și înțelepciunea noastră populara ne învață că este important să facem haz de necaz. De ce? Pentru că este cea mai la îndemână modalitate de-a ne schimba perspectiva de pe ce ne blochează, de pe ce nu merge, pe partea hazlie a situației.

 În felul acesta, creierul nostru are capacitatea de-a construi noi căi neuro-corticale și de-a găsi soluții. 

Dacă rămânem blocați în teamă, nu facem decât să punem stres inutil pe sistemul nostru, stres care în timp ne va afecta organele și va duce la probleme de sănătate. 

Evident că nu e cazul să transformăm întreaga viață într-o bășcălie, însă e important să știm că sunt multe situații în care ne stresăm inutil și, așa cum spune Richard: peste un timp ne vom uita în urmă la ce ne stresa și vom râde, dar de ce să așteptăm atât?

FRICA
  Ne-am născut doar cu două tipuri de frică: frica de a cădea și frica de zgomote puternice. Celelalte tipuri de frică sunt învățate.  Și e o grămadă de muncă!
 
De la părinți până la educatori, de la media până la filme, parca toată lumea depune o muncă asiduă să-i umple pe copii de frică, fobii, temeri și neîncredere. 

Învățăm că trăim într-o lume în care pericolele ne pândesc la tot pasul, că nu mai e nimeni de încredere, că toți sunt hoți sau pe interes...și uneori ajungem să ne temem și de umbra noastră. 

Să nu uităm că orice învăț are și dezvăț și pentru orice frică, oricât de mare, NLP vine cu soluții și proceduri, chiar eu am convins o femeie îngrozită inițial de ideea de păienjeni să aibă curajul să țină în mână o tarantulă pe care nici eu, fără a avea o fobie, n-aș fi ținut-o acum ceva timp.

 Creierul este un instrument programabil, însă uneori ajunge sa ruleze niște programe care ne blochează inutil și nu ne permit să obținem viața pe care o merităm.

Totodată, să nu uităm că și curajul crește pe măsură ce acționăm, și chiar dacă la început avem de dat o luptă imensă de-a ieși din zona de familiaritate, cu cât o vom face mai mult, cu atât și setările creierului se vor schimba.

DEZAMĂGIRI
Dezamăgirea cere planificare atentă. 

Această lecție m-a făcut să-mi reconsider profund modul în care-mi construiesc așteptările față de partener, față de oamenii din jurul meu și față de viață.

 Nu înseamnă că nu mai am așteptări de la viață, însă am găsit și schimbat din mine acele tipare care mă duceau la dezamăgiri. 

Fie că era o serie de acțiuni pe care le repetam, evident, cu același rezultat, fie aveam aceleași gânduri care duceau la acțiuni sau reacții dezamăgitoare. 

Realitatea este aceeasi însă nu e văzută la fel de toată lumea.

 Sunt unii care se uită la televizor și lasă știrile să-i sperie și pur și simplu nu mai fac nimic să-și facă viața mai buna, pentru că...guvernul oricum le-ar zădărnici strădaniile, sunt alții care-și urmează visele și au parte de ce-i mai bun în viață. 

Chiar și când au necazuri, trec mai departe și continuă să se ocupe de ce funcționează în viața lor.

TRECUT
Cel mai bun lucru despre trecut este că s-a terminat. Cel mai bun lucru despre viitor este că trebuie să vină. Cel mai bun lucru despre prezent este că este aici și acum. 
 
Ca mulți dintre cititorii mei, am avut multe încercări în trecut: oameni dragi care au murit, oameni care m-au dezamăgit, eșecuri, vise ruinate. 

Dezvoltarea personală ne arată cum să învățăm lecțiile trecutului, cum să ne planificăm viitorul și cum să folosim cea mai valoroasă clipă pe care o vom avea vreodată, MOMENTUL PREZENT. 

Dacă vrem să realizăm ceva, ACUM este cel mai potrivit moment să acționăm, fie și cu un singur gest, pentru ca a face ceva în opoziție cu a nu face nimic, încă, ne crește șansa de-a reuși cu 80%. 

Lasă trecutul în urmă, planifică viitorul, însă nu uita o clipă că viitorul începe ACUM. 

Fă ACUM primul pas!

LIMITĂRI

Cea mai mare limitare personală nu este legată de lucrurile pe care vrei să le faci și nu poți, ci de cele pe care nici nu te-ai gândit să le faci. 

Filmul Secretul a avut o influență extraordinar de bună întrucât i-a învățat pe oameni să gândească pozitiv, iar când gândești pozitiv, șansele de-a avea succes sunt cu 75% mai mari, pentru că vezi oportunitățile. Însă nu toate mesajele au fost foarte ecologice. 

Filmul s-a concentrat la nivel vizual mai mult pe bogățiile materiale, întărind convingerea oamenilor că doar acelea sunt nevoile lor cele mai importante, și nu e de mirare că mulți au rămas dezamăgiți de faptul că nu au devenit milionari.

 Au renunțat astfel la gândirea pozitivă și s-au întors la vechile obiceiuri.

Cred cu tărie că fiecare dintre noi venim pe această lume cu daruri și talente pe care e treaba noastră să le descoperim și să le folosim ca monedă de schimb pentru a primi de la lumea în care trăim ce au de oferit ceilalți oameni. 

De multe ori ne blocăm viața dorind să realizăm lucruri pentru care nu avem talent, chemare sau abilități, ignorând de multe ori comorile nebănuite care se ascund înăuntrul nostru.

 Treaba noastră este să le descoperim și să le folosim.


NESIGURANȚĂ
 Oamenii îmi spun mereu cu cea mai mare certitudine că sunt nesiguri. 

Este interesant că suntem foarte siguri că suntem nesiguri, că suntem foarte determinați să amânăm, și că de fapt folosim abilitățile pe care credem că nu le avem în direcțiile opuse. 

Cel mai ușor este să ne amintim când am reușit să facem ceva, și vom vedea că în viață, cu motivația corecta, am știut să fim și siguri pe noi, și hotărâți, și curajoși. 

Totul este să ne amintim acea stare de conștiință, să o ancorăm, și să o folosim în noua situație.


APRECIERE
  Dacă nu te poți bucura de ceea ce ai acum, nu te vei putea bucura dacă vei avea mai mult. 

Fericirea este o stare de conștiința și un obicei pe care-l cultivăm. Bunurile materiale nu sunt o garanție a fericirii. 

A cumpăra o mașină nouă, a câștiga o sumă de bani duc la secreția de endorfine și o stare de bine, însă provizorie, care nu înseamnă nicidecum fericirea.  

Bunurile materiale și confortul pot facilita o stare de mulțumire, însă e important să te bucuri de viață și de ceea ce ai ACUM. 

Nu înseamnă să nu-ți dorești mai mult, însă fericirea are prea puțin de-a face cu bogăția materială, ci cu bogăția cu care înveți să privești viața. Și culmea, de multe ori, bogăția materială urmează.

NLP
  Luăm ce e mai bun din oameni, sintetizăm, facem ușor de învățat și împărtășim – acesta este NLP.
 
NLP nu este o știință ocultă sau mai știu eu ce alte năzdrăvănii s-au mai născocit în legătura cu această disciplină.

NLP este disciplina excelenței umane și unul din rolurile unui programator neuro-lingvist este să caute modelele de succes din diverse domenii și să le sintetizeze astfel încât să poată fi folosite de ceilalți pentru a atinge succesul.

 Domeniile care folosesc metodele NLP sunt: educația, sportul, medicina, psihologia, științele comunicării, practic orice domeniu în care activează oamenii poate beneficia de strategiile NLP.

TERAPIE
  În NLP noi nu facem terapie, nu-i tratăm pe oameni ca fiind defecți, ci-i educăm. 

Multe așa-zise probleme psihologice sunt de fapt programe ale creierului care nu mai sunt ecologice pentru noi. 

NLP îi educă pe oameni să-și seteze propria neurologie astfel încât să aibă o viață de succes, în care să se bucure de tot ce este important pentru ei: familie, prieteni, muncă, pasiuni etc. 

DIFICULTATE
  Dacă ți-e greu, înseamnă că faci ceea ce trebuie.

Acest ultim citat este unul dintre favoritele mele.

 Richard spune mereu că cel mai puternic instinct uman nu este cel de supraviețuire, cum am putea crede, ci de-a păstra zona familiarului.

De aceea mulți oameni nu ies din relații sau situații toxice cu toate că o știu, pentru că setările creierului îl fac să-și apere programele și să nu-i facă viața ușoară celui care vrea să-și schimbe situația, însă e doar ceva de moment, pentru că, odată depășită zona de familiaritate, același creier care a secretat chimicale care ne-au făcut să ne simțim rău, ne va răsplăti cu endorfine pentru că am schimbat ceva în bine. 

Așa că de fiecare dată când dați de greu atunci când vă îmbunătățiți viața, luați-o ca pe un semn că faceți ceea ce trebuie!

Vă doresc o săptămână excelenta cu realizări și fericire!

Dacă ți-a plăcut, nu uita să dai share! 


Daca iti doresti sa mai afli secrete NLP, am scris o carte inspirata din lectiile maestrilor Richard Bandler (creator al domeniului) si Paul McKenna (cel mai bine vandut autor de carti de dezvoltare personala din Marea Britanie) care prezinta acele lucruri care au functionat pentru mine si anume:GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI – TEHNICI NLP PENTRU O VIATA FERICITA SI DE SUCCES (disponibila in limbile engleza si romana) la adresa: http://balanstefana.blogspot.ro/p/carti.html

No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...