Tuesday, October 29, 2013

CUM SA IESI DINTR-O RELATIE ABUZIVA SAU NEFERICITA


Incep aceasta postare cu observatia ca niciun om nu este rau in esenta si orice actiune are la baza o intentie pozitiva, fie ea de autoaparare sau asigurare ca lucrurile sunt asa cum si le doreste, insa asa cum spunea si Machiavelli: "Drumul spre iad este pavat de intentii bune." Si asa si este... Oamenii ajung sa fie agresivi pentru ca in trecut au fost agresati. Nimeni nu devine agresiv fara motiv. Totusi, niciun motiv nu e destul de bun sa suporti fie si o zi o relatie abuziva!

Prea multe femei, dar si barbati, raman in relatii abuzive sperand ca-si vor convinge partenerul sa se schimbe, insa rareori reusesc. Din pacate mai mult reusesc sa le ofere copiilor un model parental agresiv pe care acestia vor ajunge probabil sa-l imite, fie si inconstient, sau vor ajunge sa fie tematori si nesiguri si sa aiba reale probleme in a relationa cu partenerii lor, la varsta adulta.

Alteori, femeile simt ca au facut ceva sa merite reactia partenerului: "poate daca nu-i spuneam ce i-am spus...", "poate e stresat de la serviciu..." si altele asemenea. Ascultati-ma bine, NU EXISTA NICIUN MOTIV PENTRU CARE SA TRAIM INTR-O RELATIE ABUZIVA, niciun motiv pentru care sa acceptam sa fim jignite, lovite si/sau ranite.

Si atunci de ce sunt atatea femei care raman, uneori pana sunt ucise de partener? Explicatia este ca cel mai puternic instinct uman nu este cel de supravietuire cum s-a mai spus, pentru ca la primul semn de agresivitate aceste reactii s-ar termina, ci de FAMILIARITATE. Creierul cauta sa pastreze zona de familiar sau cum a mai fost numit, zona de confort, chiar daca persoana respectiva traieste iadul pe pamant. 

M-am gasit si eu la un moment dat intr-o astfel de relatie. In ciuda suferintei si a umilintelor, nu faceam nimic decat sa-i gasesc scuze si solutii pentru salvarea relatiei. Cand am iesit din acea relatie toxica? Atunci cand mi-a ajuns, cum se spune, cutitul la os! Mai tarziu, cand am inceput sa particip in seminariile si cursurile lui Richard Bandler care a lucrat si cu femeile abuzate, am inteles ca de fapt aceasta este si strategia care te scoate din situatiile toxice.  Creierul e setat sa-si apere tiparele si va opune rezistenta de fiecare data cand vrei sa faci ceva nou, chiar daca este benefic pentru tine si o stii. 

Uneori, reactia chimica a creierului este foarte agresiva si te simti foarte rau si pentru asta incepi sa-ti cauti scuze sa ramai, si de multe ori, gasesti. Daca vrei sa-ti gasesti resursele sa pleci, e important sa alegi cinci-sase situatii sau actiuni care te-au revoltat si ranit: poate te-a lovit, te-a jignit, te-a inselat si aminteste-ti-le cu lux de amanunte. Fa imaginile mari, amplifica sunetele si senzatiile si ruleaza-le una dupa alta de mai multe ori. In acest caz, faptul ca te simti rau si revoltata te va juta sa-ti schimbi viata.

Pot sa confirm ca odata iesit(a) din situatia toxica vei gasi resurse nebanuite si vei realiza lucruri extraordinare de care nici nu stiai ca esti capabil(a). Cand depasesti zona de familiaritate, culmea, tot creierul care te-a facut sa te simti oribil, va secreta endorfine si serotonina care te vor ajuta sa te adaptezi la noile situatii si sa te bucuri de o viata frumoasa. In acelasi timp e important sa-ti schimbi si convingerile legate de ce meriti in viata pentru a gasi un partener bun.

Daca ti-a placut articolul te-ar mai putea interesa si:



No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...