Tuesday, February 25, 2014

AMÂNAREA ÎȚI FURĂ VIAȚA




De multe ori ne gândim să ne schimbăm viața în bine, ne propunem diverse obiective, mai mici sau mai mari, însă nu acționăm.

Parcă simțim, undeva acolo, în sufletul nostru, că nu e încă momentul.

De fapt, nu este sufletul, este creierul nostru cel care ne oprește.

Există în neurologia noastră o serie de contradicții, una dintre ele fiind faptul că cel mai puternic instinct uman nu este cel de supraviețuire, ci cel de a păstra zona familiarului, de a păstra lucrurile neschimbate. 

E pur și simplu o setare a creierului și de aceea ne opune rezistență când vrem să facem lucruri noi, chiar dacă la nivel conștient noi avem setat altceva.

Însă, dacă vom acționa, în ciuda stării de disconfort pe care o simțim pe moment, vom avea o stare de bine și satisfacție care ne va răsplăti efortul (tot de la creier), însă ce este mai important, ne vom rezolva treburile, ne vom îndeplini obiectivele și ne vom împlini visele.

Sunt oameni care au devenit conștienți de avantajele acțiunii (și care, statistic vorbind, au mai mulți bani) și și-au făcut din acțiune un stil de viață.

Una dintre mantrele mele preferate este ceea ce spune mereu Richard Bandler pe această temă: Dacă ți-e greu, înseamnă că faci ceea ce trebuie.

De ce se spune că amânarea îți fură viața?

Pentru că cea mai mare resursă pe care o avem și care nu se mai regenerează este TIMPUL. Odată pierdut, nu-l mai recuperăm.

Timpul este mai mult decât bani, irosirea lui înseamnă și irosirea șansei de a fi sănătoși, împliniți, fericiți..., nu numai bogați.

Timpul trece oricum. Viața trece oricum. Și pierdem enorm de mult că nu acționăm.

Amânarea devine un obicei foarte repede. Amânarea nu doare, însă efectele sale sunt devastatoare. 

Acțiunea promptă poate, de asemenea, deveni și ea un obicei, însă cu rezultate spectaculoase. Totul e să depășim starea inițială de disconfort pe care o produce creierul când schimbăm acțiunile familiare.

Totuși, sunt lucruri pe care e bine să le amânăm: să ne supărăm, să bârfim, să mâncăm ceva nesănătos, să cheltuim fără noimă, să pierdem timpul pe facebook. Însă culmea, în acele cazuri, acționăm prompt!

Fă acum, câteva minute, un exercițiu de imaginație: Cum va arăta viața ta de-acum când nevoii de a amâna îi vei suprapune nevoia de a acționa pe loc? Care vor fi beneficiile pentru sănătate, pentru relații, pentru carieră, pentru bani, pentru copiii noștri? 

Aștept să-mi răspunzi cu un comentariu la articol sau pe Facebook.

Dacă ți-a plăcut, nu uita să dai share!

No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...