Friday, December 6, 2013

5 LECTII PENTRU O VIATA FERICITA SI DE SUCCES DE LA NELSON MANDELA


A plecat dintre noi Nelson Mandela. Toata lumea a scris ca este o imensa pierdere pentru omenire. Eu as spune ca omenirea ar trebui sa vada imensul castig pe care Mandela l-a reprezentat pentru ea. Cred, totodata, ca a murit impacat, stiind ca si-a implinit destinul, si nu sunt multi care pleaca simtind asta.

Personal, il iubesc pentru forta, modestia si umanitatea de care a dat dovada. Anii de carcera nu l-au dezumanizat, precum patesc majoritatea oamenilor cand au greutati, ci au slefuit diamantul constiintei sale. In acest articol voi scrie despre cele mai importante lectii pe care Nelson Mandela mi le-a oferit despre o viata fericita si reusita:

1. "Te intrebi, ce sunt eu sa fiu stralucitor, superb, frumos, talentat si fabulos? De fapt, ce esti tu sa nu fii?" 

E adevarat ca exista unii castigatori ai loteriei genetice in ceea ce priveste aspectul fizic sau anumite talente, insa rareori acei castigatori isi fructifica darurile prin munca si dezvoltare personala. Se multumesc de multe ori cu ''calea usoara" si nu-si ating potentialul. 

De altfel, viata este o calatorie extraordinara pentru cei care realizeaza, pe de o parte ca aceste calitati sunt relative, si pe de alta, ca suntem fiinte perfectibile. Din nefericire, unii dintre noi isi perfectioneaza calitatile superficiale, prin operatii estetice sau alte metode, si prea putini inteleg ca adevarata frumusete este in interior si este data de contributia pe care o aducem lumii.

2. "Banii nu creeaza succesul, ci libertatea de a-i face."

Acest citat poate fi interpretat in multe feluri. Pentru majoritatea oamenilor exista un semn de egalitate intre cele doua. La nivel de constiinta toti stim ca nu este asa. Succesul este un sentiment, sentimentul de implinire, de a-ti pune in practica viziunea si misiunea. 

Succesul are nevoie de libertate, si oamenii nu sunt constienti cat de ieftin isi vand libertatea. Accepta sa devina sclavi pe plantatii corporatiste iar lanturile au luat forma imprumuturilor la banci, biciul este inlocuit de amenintarile cu concedierea iar toata aceasta teama ucide libertatea de-a alege. Si frumusetea vietii. Oamenilor a ajuns sa li se para normal sa se ridice tonul la ei, iar ei sa ridice tonul la altii. Pentru a avea succes, e necesar sa ne recastigam libertatea de sub manipulare, si vom regasi bucuria de-a face ceea ce facem. Si demnitatea...

3. "Nu exista nimic ca a te intoarce intr-un loc care a ramas neschimbat pentru a gasi modurile in care tu te-ai schimbat"

Nu e vorba doar de locurile fizice dar si un simplu exercitiu de amintire va face aceasta asta. Traim cu senzatia ca nu avem destul timp, ca nu facem destul, insa de multe ori nu folosim timpul si actiunea pentru schimbarile ecologice pentru noi. Insa de evoluat, evoluam, totul e sa ne directionam corect.

4. "A fi liber nu inseamna doar a te elibera de lanturi, ci a trai intr-un mod care respecta si creste libertatea celorlalti"

Traim vremuri confuze... Vremuri in care tupeul, datul din coate, piciorul pe gat si vocea poruncitoare sunt considerate calitati. Un eveniment recent mi-a reamintit ce realitate diferita fata de majoritatea conationalilor mei traiesc: o viata bazata pe respect, respectul fata de mine si fata de cei din jurul meu. Uneori este considerata o slabiciune, insa refuz sa accept "calitatile" enumerate mai sus in viata mea. Pana acum am reusit sa ma "strecor" si sa am o existenta de calitate. Deci se poate... 

Cum ar arata lumea noastra daca ne-am propune toti sa aplicam respectul reciproc si cel fata de noi insine? 

5. "Educatia este cea mai puternica arma pe care o putem folosi pentru a schimba lumea." 

Educatia este misiunea vietii mele. Insa fiecare dintre noi este educator: ca parinte, ca expert la slujba, ca om pentru ceilalti oameni. Pentru ca tot ce facem este imitat de neuronii oglinda a celor din jurul nostru, asa ca exista o explicatie a karmei, a faptului ca ni se intoarce orice facem altora sau pentru ceilalti. Orice gest al nostru se multiplica in comportamentul celor din jur si revine la noi prin comportamentul altcuiva.

Educatia este ultima speranta a omenirii. Daca vrem sa supravietuim ca specie, e necesar sa ne reumanizam, sa sapam prin programarile sociale, ego si tipare mentale si sa ajungem din nou la miezul nostru, si anume la constiinta.

Multumim, Nelson Mandela, pentru ce ai facut pentru omenire! Acum e randul nostru sa continuam ce ai inceput!

Daca ti-a placut, nu uita sa dai share!






No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...