Sunday, March 18, 2012

VREAU O TARA CA AFARA

De ce Romania nu e "ca afara"?
Acum probabil ca va voi spune ce cunoasteti deja: pentru ca suntem schiloditi in interior! Pentru ca ni se spune zilnic sa nu mai speram, ca iar a sarit euro, ca lumea e rea, ca tanara generatie e plina de drogati... Si uitam ca am stiut ca ce avem in interior se reflecta in exterior. Daca ne uitam in urma in viata vedem ca atunci cand am avut frumusete in suflet, a fost frumos si in jurul nostru.

Am inceput sa citesc carti de psihologie si dezvoltare personala si am inceput sa inteleg lucruri. Multe sunt foarte apropiate de teoria conspiratiei, dar nu au importanta aici. In subconstient toti stim care e adevarul. Doar ca ne-am tras o perdeluta peste el ca sa ne fie usor sa existam in acest context fara sa ne punem intrebari.

Dar de ce nu e si la noi ca afara? Mi-am raspuns intr-o prima faza ca tarile civilizate se hranesc din resursele celorlalte tari. Partial adevarat si asta. Dar cand am fost in Germania, in Irlanda, in Olanda, am vazut alt adevar. Majoritatea oamenilor de acolo au frumusete si echilibru in suflet. De aceea nu arunca hartii pe jos, nu scuipa, nu injura, nu-si dau in cap. Pentru ca valorile umane sunt cultivate si nu grija fata de capra vecinului. 

Cat am fost translator la o companie multinationala am vazut pana la ce grad ajunge mizeria din noi din reclamatiile pe care si le faceau angajatii intre ei. Ne umilim si terorizam copiii spunandu-le ca nu-s buni de nimic, pentru ca am ajuns sa credem asta despre noi insine si atunci nu concepem ca odraslele noastre ar fi diferite.

Dar stiti ce mi-a dat speranta? Tanara generatie! Sunt constienta ca in scoala unde predau vin cei mai buni, dar acestia sunt mai buni decat oricare! Sunt foarte dezvoltati mental, atat de mult incat nu se mai lasa calcati in picioare, si bine fac, sunt receptivi si pun in practica orice tehnica de invatare sau optimizare pe care le-o spun (in timp ce adulti de langa mine cu pretentii de intelectuali imi spun ca poate am luat-o razna, si ca nu e bine ca citesc toate cartile astea de psihologie, ca ma afecteaza). 

Ii vad ca infloresc de la o singura privire, incurajare sau zambet. Si SPER! Vad ca lucrurile au inceput sa se schimbe, ca multi dintre ei au frumusete in interior, ca nu mai scuipa pe strada, ca nu arunca cu pietre, ca nu injura si mai mult, fac voluntariat, ajuta oamenii fara sa aiba ceva de castigat.

Si ma bucur ca sunt in Romania! Ca fac mai mult decat sa stau in alte tari si sa-mi neg originea. Sa neg tot ce are tara asta bun, fara sa inteleg toata durerea adunata in constiinta colectiva pe care trebuie incet, incet s-o vindecam. Si asta incepand cu un zambet, cu o incurajare, cu o urare Sa ai o zi buna! spusa din suflet.

Romania se schimba!

7 comments:

  1. As vrea sa pun atat de multe care sa aprobe intrutotul ce am citit...dar nu as fi capabila sa le formulez la fel.Sunt absolut de acord cu ce am citit...Si mai vreau.Ce?Profesori carora sa le pese!

    ReplyDelete
  2. Da, sunt...din ce in ce mai multi. Elevii isi pot schimba profesorii. Ai mei au facut asta cu mine...

    ReplyDelete
  3. Chiar as vrea sa te iubesc Romania... dar oricat m-as stradui NU pot... iar dragostea cu de-a sila, nu e dragoste. Ma straduiesc sa nu transmit copiilor mei sentimentele pe care le am fata de tine, pentru ca in nici un caz nu i-ar ajuta, as vrea sa-i pacalesc si mi-e tare frica ca este imposibil. Incerc sa le vorbesc de lucrurile bune vazute, invatate in Romania, dar simt mai mult furie... si mi-e teama ca nu reusesc sa-i mint.
    Nu stiu cum puteti fi fericiti cei ramasi in tara cand vedeti atata mizerie in jur, probabil majoritatea va ascundeti in comfortul financiar creat de mami si de tati... dar va urez la toti mult spor in schimbarea la fata a romaniei.
    Ar fi foarte frumos ca intr-o zi sa pot spune cu mandrie "sunt roman".

    ReplyDelete
  4. Cand vei vedea schimbarile vei simti si tu speranta. Confort financiar am intrucat am destula speranta si vad ca sunt si alte modalitati de a castiga bani. Nu banii sunt problema, ei sunt pentru toata lumea, ci sufletul nostru...Intra acolo si adu-ti fericire. Si fericirea de acolo se va vedea si la nivel creativ. Si vor veni si banii daca ti-i doresti. Oricum ti-am simtit durerea! Sper sa treaca...

    ReplyDelete
  5. Cu asta sunt de acord ca nu banii sunt problema... oamenii pot fi draguti si pot pastra curatenie in jurul blocului si fara bani.
    Si eu ma rog la Dumezeu sa-mi treaca.
    Toate bune.

    ReplyDelete
  6. you're a source of inspiration, teacher

    ReplyDelete
  7. Ioana, you are one of my greatest sources of inspiration. I wish all people were like you...beautiful, creative, respectful to all persons and things that surround them.

    ReplyDelete

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...