Thursday, October 30, 2014

DINCOACE DE USA ACEASTA ESTE ROMANIA

''Dincoace de usa aceasta este Romania'', mi-a spus cumnata mea inchizand acea simbolica granita cu Italia.

Aceste cuvinte au cuprins in ele tot DORUL pe care romanii care traiesc in alte tari il poarta mereu in inima. 

Dorul fata de o tara care, asa cum o mama neputincioasa trebuie sa-si abandoneze copiii, i-a gonit de la pieptul ei.

''Ma bucur ca le ofer copiilor un viitor'', imi marturiseste cumnata mea. ''M-as intoarce si maine in Romania daca nu ar fi copiii''. Copii care s-au integrat aici, cel mai mic fiind chiar nascut in acesta tara. 

Si totusi, in ciuda avantajelor de aici, identitatea nationala le da putere. Pentru ca pastreaza in trupul lor energia tarii in care au primit viata si care reprezinta radacinile lor.

Mandri ca sunt romani? Da! Pentru ca Romania inseamna traditii, placintele rumenite in cuptor, frumusetea muntilor si mai nou... Simona Halep.

Ma uit prin casa si vad pozele celor dragi de acasa, inclusiv una cu Mihaita, care-mi incalzeste inima.

''Asa ii putem ajuta si pe cei de acasa''. Incepand cu noi care am avut posibilitatea sa venim aici cu Sofia la cel mai mare centru ortopedic din Italia, sa ne asiguram ca totul e bine cu piciorusele ei. Si nu pot sa nu ma gandesc la miliardele de euro trimise in tara de acesti oameni, bani care au ridicat o economie aproape de colaps.

Si poate ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte sa spunem cu oarece dispret "Au venit italienii" in lunile de vara, si sa-i primim cu bucurie pentru ca ei raman ceea ce au fost mereu: Romani!

Wednesday, October 29, 2014

NU AM NIMIC DE DEMONSTRAT

Mereu am avut sentimentul ca noi, romanii, traim cu un oarece complex de inferioritate fata de cetatenii altor tari, mai bogate.

Sentimentul acesta il resimt si mai acut de fiecare data cand calatoresc peste granita si ma intalnesc cu romanii care locuiesc acolo.

Romani care muncesc din greu, sa mentina si sa intretina economii ale unor tari cu populatia imbatranita, si care nu de putine ori, trebuie sa suporte diverse forme de discriminare.

Eu, personal, cred ca e timpul sa ne vindecam de acest complex de inferioritate. Toti suntem oameni, toti muncim, acum suntem membrii Uniunii Europene, si chiar nu e problema mea cand vreun conational a facut vreo magarie.

De ce spun asta? Pentru ca strainii simt ca avem acest complex, si-l exploateaza.

Nu spun acum sa epatam, insa sa pastram in suflet mandria ca suntem Romani concentrandu-ne pe tot ce are bun tara asta, si are multe lucruri bune si oameni buni.

Si chiar nu avem nimic de demonstrat, ci suntem oameni ca toti oamenii, cu bune si cu rele, cu defecte si calitati.

Iar a te naste  cu o anumita nationalitate sau etnie nu te impiedica sa devii varianta ta cea mai buna indiferent unde ai fi.

Si nu ca sa demonstrezi ceva, ci pentru TINE.


Friday, October 24, 2014

VREI SĂ FII BOGAT?




Desigur!

Și ce-ți dorești? 

Bani, bineînțeles!

Și dacă-ți dau toți banii pe care-i dorești, ce vei face cu ei?

Acest exercițiu l-a făcut observatorul meu cu mine. 

Cine este acest observator? Sunt tot eu, disociată de sentimentele mele, varianta mea meta așa cum spunem în NLP, cea care iese din când în când din filmul vieții și-l analizează în mod obiectiv. 

Suntem programați, de când ne naștem să ne dorim bani. Iar relația noastră cu banii este de multe ori complexă și frustrantă. Pentru că trăim cu impresia că banii chiar există ca atare.

Doar că ei sunt un simbol, un simbol al energiei din jurul nostru, energie pe care încercăm s-o stocăm, însă caracteristica ei de bază este că trebuie să circule.

Când avem bani, de fapt dispunem de energia celor din jur. 

Și avem și alte modalități să ne bucurăm de această energie. 

Să ne gândim la prieteni, familie, cei care ALEG să-și petreacă timpul alături de noi. Și pe care îi ignorăm adesea, pentru a atrage bani.

Tot observatorul meu m-a pus să mă întreb ce am făcut cu banii pe care i-am avut, adicătelea cum am dispus de energia celor din jurul meu și prin urmare, cum am modelat lumea din jurul meu? 

Am remarcat că am cumpărat multe lucruri emoțional, timp în care nu am fost atentă la cei din jurul meu, cei dragi, care îmi dau din energia lor necondiționat.

De fapt, nu există bani, există doar energie

O parte din ea o translatăm în bani, o parte în iubire, o parte în distracție, o parte în lucrurile pe care le avem

Și a dispune de energie, înseamnă a fi bogat.

Și dacă tu vrei bani, ca să fii bogat, îl voi întreba pe observatorul din tine următoarele:

Nu ești deja bogat din perspectiva energiei?

Și dacă e să dispui de energia lumii în care trăiești, ești destul de responsabil să o canalizezi în direcția bună?

Și dacă tu nu ai nevoie de bani, ci de iubire, acceptare, fericire, nu crezi că ai nevoie să lucrezi mai întâi la modul în care-i percepi pe cei din jur?

Și dacă e adevărat că pentru a primi energie, trebuie să oferi energie, n-o fi valabil și în legătură cu banii?

Ia-ți 5 minute din timpul tău, și răspunde la aceste întrebări. 

Separă-te de ceea ce simți și răspunde din poziția ta de privitor al vieții tale. 

S-ar putea ca răspunsurile tale să reprezinte începutul unei vieți cu adevărat bogate pentru tine.

Thursday, October 23, 2014

HAIDEȚI SA FACEM LUMINA IN PASAJUL CFR BACAU!

Când Mihaiță era mic, îl duceam la o creșa aflată in Cartierul CFR. În general, mergeam toți cu mașina, trebuind să ocolim kilometri buni, însă au fost momente când soțul meu a fost plecat din localitate sau a trebuit să stea mai mult la serviciu, iar atunci am mers eu.

Și cum nu conduc, și mi-e frică să trec peste linii, când am mers prima oară, am ales să trec prin pasaj. 

A fost cel mai lung, înfricoșător și întunecat drum pe care am mers vreodată. Îmi amintesc și acum cum îmi țineam strâns copilul, îmi amintesc și acum mirosul înțepător de urină amestecat cu cel de clor, ecoul pașilor mei grăbiți și liniștea apăsătoare din jur, și îmi mai amintesc sentimentul de neajutorare amestecat cu revoltă.

Așa cum spune Mădălina Rotaru, cea de la care a pornit ideea reabilitării, pasajul CFR este al nostru, al tuturor. 

Chiar dacă avem BMW sau chiar dacă nu avem treabă prin cartierul CFR, acel pasaj reprezintă o parte din realitatea noastră. 

Un ungher întunecat, înspăimântător, urât mirositor. 

Iar realitatea externă este manifestarea realității interne a noastră, ca oameni și comunitate.

Iar a face lumină în pasajul CFR, înseamnă a face lumină într-un  colț al sufletului nostru. Pentru că noi trăim în Bacău, iar felul în care arată acest oraș nu reflectă doar administrația locală ci și nivelul nostru de implicare.

Și au apărut oameni care se implică, trup și suflet! Prima este cea pe care am menționat-o anterior, Mădălina Rotaru împreună cu Asociația Mutatis Mutandis. 

Apoi au apărut și ceilalți OAMENI care, pe lângă implicarea lor zilnică în cadrul comunității, vor înota în cadrul Swimathon pe 30 octombrie, orele 17.00, la Bazinul de Înot Bacău, pentru ca Pasajul CFR să devină mai mult decât a fost, nu numai o legătură între oameni, ci și un spațiu de cultură.

Mai jos, îi puteți cunoaște pe acești oameni minunați și puteți și voi să-i susțineți prin donațiile voastre pentru acest proiect accesând pagina http://fundatiacomunitarabacau.ro/swimathon/index.php?option=com_content&view=article&id=140&Itemid=174

Iar dacă vreți să vă implicați mai mult în acest proiect, puteți lua legătura cu reprezentanții Asociației Mutatis Mutandis.

Prin urmare, înotătorii pentru reabilitarea pasajului CFR (în ordine aleatorie) sunt:





 Haideți să facem lumină în comunitatea noastră, și să începem cu Pasajul CFR!

Wednesday, October 22, 2014

ESTI PRIZONIERUL NEFERICIRII TALE?

Te trezesti dimineata cu inima stransa ca incepe o noua zi... 

O noua zi in care trebuie sa traiesti cu sentimentul de gol in stomac, in care trebuie sa suporti oameni care te lasa vidat de energie, in care vezi doar fete mohorate si auzi cuvinte ce te enerveaza.

Te simti prins in capcana unei realitati triste, iar ce simti te blocheaza si parca esti in inchisoare.

Chiar esti. 

Te-ai inchis in celula propriei nefericiri. Cum? Prin ce alegi sa simti si sa faci.

Suna enervant, nu? Iar vine cineva si-ti spune ce ar trebui sa faci!

Ei, astazi nu! Te invit la un exercitiu de imaginatie care nu va dura mai mult de 10 minute, si care iti va schimba putin perspectiva.

Te rog sa-ti imaginezi ca suntem intr-o sala de cinema. Tu esti in ''papucii tai'' si traiesti ce te face nefericit.

Vezi imaginile care te intristeaza, simti in interiorul tau emotiile neplacute, auzi vocea interioara sau vocile celor din jur spunand lucrurile care te supara.

Acum, tu iesi din persoana ta si mergi in sala si te privesti ca pe-un strain. 

Stii de sentimentele traite ca dintr-un roman scris din perspectiva omniscienta, insa doar observi persoana din film de parca ar fi prima oara cand o vezi. 

Priveste-o detasat cum isi traieste o zi din viata, cum relationeaza cu cei din jur, partener, membrii familiei, colegi, prieteni, straini.

Ia-ti timpul si uita-te la acest film fara sa judeci sau sa tragi concluzii.

Fa acest lucru in tihna si cu cate o situatie pe rand. 

Fii simplu observator, si daca simti ca nu esti destul de detasat, mergi in cabina de proiectie si priveste-te cum te privesti traind acele momente.

Iar cand esti total detasat, gandeste-te la ce sfat i-ai da persoanei din film pentru fiecare situatie in parte. 

Foloseste persoana a treia singular. 

De exemplu: Dimineata s-ar putea trezi cu convingerea ca va fi o zi frumoasa ..., in fine, ce-ti trece tie prin cap.


Fa acest exercitiu cu rabdare pentru fiecare situatie suparatoare in parte, si asigura-te ca esti complet separat de persoana din film.

Vei vedea ca ai o gramada de solutii. 

Enumera-le pe toate si cand ai decis care sunt cele mai utile, ia-le cu tine si intra in film. 

Daruieste-le ''personajului'' nostru care le primeste cu bucurie, si imediat ce le-a primit, intra inapoi in pielea ta si mergi inapoi in viata ta sa aplici aceste solutii.

Asa-i ca altfel arata realitatea ta? Mai luminoasa, mai calma si mai duioasa?

Nu degeaba se spune ca suntem creatorii propriei realitati si ca cele mai bune solutii pentru problemele noastre sunt chiar in noi. 

Insa, prinsi in inchisoarea sentimentelor, cuvintelor si a scenariilor negative, nu mai avem posibilitatea sa aflam solutiile.

De aceea este extrem de util sa mergem din cand in cand la cinema si sa ne uitam la filmul propriei vieti, tocmai pentru a gasi solutiile.

Sa ai o zi faina plina de sentimente placute, cuvinte frumoase si imagini luminoase!


Tuesday, October 21, 2014

TU AI STEAUA TA!

Si eu am steaua mea... Acuma si la propriu. Pentru ca o prietena a numit o stea cu numele meu pe un site care asta face, vinde stele :-)

Insa gestul ei simbolic a intarit ideea mea, ca am acolo, steaua mea, asa cum spunem noi in popor.

Pentru ca asa si este, fiecare dintre noi avem lumina noastra, ingerul nostru pazitor, sansa noastra.

Totul este sa lasam aceasta stea sa ne lumineze vietile, sa ne calauzeasca in drumul nostru.

Cum putem face asta? Tocmai prin gestul de-a urca acolo sus, pe steluta noastra, si  de-acolo sa ne uitam la noi si la problemele noastre, si sa o lasam sa ne lumineze drumul.

Sa auzim mereu in urechile noastre convingerea ca noi avem steaua noastra si ca orice s-ar intampla, vom iesi la liman.

Sa simtim mereu in inima si corp caldura si siguranta pe care ni le trimite steaua noastra, asa cum ne simtim la pieptul unei persoane care ne iubeste si ne protejeaza.

Pentru ca si eu, si tu, si fiecare dintre noi, avem steaua noastra, si s-o lasam sa ne lumineze, sa ne ghideze si sa ne incalzeasca toate ungherele sufletului nostru!

Monday, October 20, 2014

SPUNE-MI CE STARE AI, CA SĂ-ȚI SPUN CE ZI VEI AVEA!


Mă voi simți bine când... ne spunem adesea atunci când vrem să acționăm. Ce înseamnă aceasta? Că nu ne simțim bine acum! Că avem nevoie să realizăm ceva pentru a ne permite să avem o stare de bine.

Și dacă ordinea e tocmai invers? Și câte exemple nu avem chiar din viața noastră, că atunci când ne-am simțit bine, am prins aripi? Iar metaforele, nu sunt chiar metafore, ci arată realitatea din interiorul nostru. Când ni se luminează fața, când vedem clar, când prindem aripi, se referă la lumea noastră interioară, lume ce se manifestă în exterior prin acțiunile noastre.

De ce folosim stările negative pentru a acționa? Pentru că neurologia noastră are nevoie de un impuls pentru a direcționa energia în altă parte decât rutina zilnică, decât spre acțiunile automate. Prin urmare, ajungem să folosim stresul, dat de o voce interioară cu o tonalitate ascuțită și folosind cuvinte prea puțin amabile, scenarii negative, stări de nervozitate. Iar acestea pot funcționa pe termen scurt, însă pe termen lung ne pot îmbolnăvi trupul și mintea.

Avem și alte posibilități, și anume să ne motivăm prin stare de bine, prin cuvinte ce ne încurajează, prin imagini mari și luminoase cu ce vrem să reușim și cu convingerea: Orice provocare am în cale, găsesc soluția! Iar această convingere este întărită de alte lucruri pe care le-ai realizat, pentru că le-ai realizat! Numai că ai uitat de ele, pentru că te concentrezi asupra a ce nu ai reușit. Însă fiecare om, oricât de succes ar fi, a avut momente când nu și-a atins obiectivul. Totul e să perseverezi și vei reuși din ce în ce mai mult.

Iar cu cât te simți mai bine, cu atât reușești mai multe și ești mai fericit!

Pentru că rolul acțiunilor este să ne mărească starea de bine iar realizările vin ca rezultat al acestor acțiuni. 

Prin urmare, amintește-ți să fii fericit în orice faci și să te bucuri de fiecare provocare a vieții!

Când simți că ai o stare joasă, închide ochii pentru o clipă, simte cum lași energia să circule prin tine, auzi cuvintele de încurajare care-ți spun că ai mai reușit și că poți, și vezi imaginile cum tu realizezi cu bucurie tot ce ai de făcut. 

Pentru că doar tu decizi că îți place ceea ce faci, și dacă tu ai decis să faci ceva, atunci îți place!

Să ai o săptămână plină de stare de bine, în care acționezi cu plăcere, fără efort, și realizezi ceea ce-ți dorești, pentru că tu vrei asta!

Friday, October 17, 2014

TU CE VREI SĂ FACI CU VIAȚA TA?




Mulți dintre noi ne punem această întrebare când suntem foarte tineri, de obicei înainte să dăm la facultate, iar de multe ori ne lăsăm antrenați în activități temporare (credem noi) pe care ajungem să le facem ani de zile în speranța că, la un moment dat, ne vom găsi resursele pentru a face cu viața noastră ceva minunat.

Dar momentul acela nu mai vine... De ce? Pentru că numai noi suntem creatorii acelui moment! Pentru că noi putem să decidem ce vrem să facem cu viața noastră și să pornim în acea direcție. Pentru că noi suntem aceia care ne convingem creierul de valoarea acțiunilor când acesta ne avertizează că am pornit-o în altă direcție, de multe ori prin stări de neliniște și anxietate.

A avea o viață cu sens nu este ușor! Însă este minunat! O viață în care simți că faci ceea ce e important pentru tine te umple de energie și de fericire. Da, există provocări, însă înveți să vezi soluțiile înaintea problemelor și să le aplici! Când faci ce vrei cu viața ta, simți că trăiești cu adevărat! Până atunci doar exiști! 

Așa că întrebarea mea de astăzi este: Tu faci ce vrei cu viața ta?

Wednesday, October 15, 2014

TU CUI II DAI BANII TAI?

Ultimii ani au fost ani de revelații pentru mine. NLP-ul m-a ajutat să dau jos un rând de ceață de pe ochi și să văd realitatea un pic mai ... clar.

Una dintre primele revelații a fost că sunt creator de realitate, cu sau fără voia mea, și ar fi bine să fie cu voia mea. 

A doua revelație este că banii nu există. Sunt o convenție pentru energia mea și a celor din jurul meu. Și că banii mai înseamnă cuvinte. Cuvintele scrise sau rostite cu care suntem convinși să ne oferim timpul și energia în anumite direcții. 

Întrebarea este: ne canalizăm energia în direcția aleasă de noi sau suntem manipulați? 

Am mai învățat că energia mea înseamnă întotdeauna bani, impliciți (care se duc direct în buzunarul altcuiva) sau expliciți (pe care-i văd și eu). Să luăm FB de exemplu. Fiecare accesare, fiecare minut pe care-l petrecem pe această pagină poate nu înseamnă bani pentru noi, însă înseamnă bani pentru alții.

Oamenii bogați sunt bogați prin faptul că reușesc să dispună de energia celorlalți oameni. Și acesta nu e un lucru rău atâta timp cât această energie e canalizată în mod ecologic și valoros pentru toți.

Prin urmare, orice acțiune întreprindem înseamnă bani pentru cineva. Dacă nu pentru noi, atunci pentru cine?

Apoi ajungem la cum ne cheltuim banii, sau pe ce alte energii ne preschimbăm energia noastră creatoare. Până de curând, dacă găseam un produs mai ieftin, îl cumpăram imediat, bucuroasă că fac economie. Nu mai spun de perioadele de reduceri...Acum, însă, mă întreb sincer, nu doar dacă produsul merită, ci pe cine finanțez, cine e în spatele acelui produs. Sunt oameni care respectă ecologia și valorile pe care eu le respect? Cui îi plătesc salariul sau Mercedes-ul? 

Iar a cumpăra produse și servicii din zona ta nu înseamnă naționalism habotnic, ci a te asigura că energia ta se va întoarce la tine, că se dezvoltă regiunea ta și nu cine știe ce regiune din China.



Te invit azi, prin urmare, la un exercițiu de gândire: Eu cui îi dau banii mei? 


Daca iti doresti sa mai afli secrete NLP, am scris o carte inspirata din lectiile maestrilor Richard Bandler (creator al domeniului) si Paul McKenna (cel mai bine vandut autor de carti de dezvoltare personala din Marea Britanie) care prezinta acele lucruri care au functionat pentru mine si anume:


GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI – TEHNICI NLP PENTRU O VIATA FERICITA SI DE SUCCES (disponibila in limbile engleza si romana) la adresa: http://balanstefana.blogspot.ro/p/carti.html

Wednesday, October 8, 2014

10 MOTIVE SA-TI DEPASESTI TEAMA DE RESPINGERE




Cuvantul ''nu'' poate fi cel mai inspaimantator cuvant. De ce? Sunt mai multe cauze. 

Cuvantul in sine este doar un cuvant format din doua litere, in schimb poate declansa cele mai frustrante sentimente. 

Si asta pentru ca o respingere este de cele mai multe ori insotita de generalizari de genul "nu sunt bun(a) de nimic'', ''nimeni nu ma place'', ''rad toti de mine''. 

Insa daca e sa gandim la rece, stim ca nu e asa. 

Iar daca e sa rada cineva, va rade cel care traieste o si mai mare teama de respingere, in niciun caz o persoana curajoasa.

De ce sa ne depasim teama de respingere?

1. Nu poate toata lumea sa fie de acord cu tine. E ok sa nu fie toata lumea de acord cu tine, chiar si membri ai familiei (ca doar nu i-ai ales tu). Asta-i frumusetea democratiei. La randul tau, si tu ai dreptul sa nu fii de acord pe toti.


2. Oamenii au nevoi diferite. Atunci cand ai un proiect in minte cauta-i pe cei care au aceleasi nevoi ca tine. Aceia se vor regasi in actiunile tale. Asa ca un ''nu'' te va trimite catre persoane mai potrivite pentru tine. 

3. Cu cat incerci mai mult, cu cat ai sanse de reusita, spune stiinta. Iar in iubire, asa cum spune Richard Bandler, e nevoie sa saruti multe broaste pana gasesti un print..., sau o printesa. Am invatat sa folosesc statistica in viata. Iar statistica arata clar ca nu o poti nimeri chiar de fiecare data :)

4. Toti oamenii de succes au fost respinsi. Chiar brutal de multe ori. In afaceri li s-a spus ca ideile lor nu sunt bune de nimic sau ca ar trebui sa faca altceva. Insa, in loc sa se simta aiurea, s-au dus acasa si s-au gandit cum sa faca sa reuseasca. 


5. Poate cauti in locul gresit. Uneori chiar esti in locul gresit sau cu persoanele gresite. Pentru tine si ce e important pentru tine. Daca primesti doar resingere, poate ar trebui sa cauti in alta parte, nu sa te retragi.

6. Frica de respingere iti fura viata. Chiar e important sa intelegi ca daca nu esti vreun dictator, e absolut normal ca ideile tale sau proiectele tale sa fie respinse de unii oameni. A nu mai face nimic este o decizie de a nu mai trai. Si asculta de la cineva care s-a intalnit nu o data, ci de doua ori cu Moartea, viata e prea scurta sa lasi teama de respingere sa te impiedice sa realizezi ce te face fericit.

7. Determinarea se invata. Sau cum se mai spune, in timp, ti se tabaceste fundul. Nu te mai concentrezi pe cei care te resping ci pe cei care se regasesc in ceea ce doresti tu sa faci.

8. Vei avea o relatie mai buna cu tine. Este extraordinar de eliberator sa poti primi un refuz. E ca atunci cand la masa iti intrebi vecinul daca vrea sare iar el spune ca nu. Stii ca pur si simplu nu are nevoie omul, ai fost politicos, si apoi iti vezi de mancatul tau fara sa te simti aiurea. De ce sa fie diferit si in alte cazuri?

9. Vei avea o relatie mai buna cu cei din jur. Pasul urmator va fi sa ai o relatie relaxata si cu cei din jurul tau, de la partener pana la colegii de serviciu. Pentru ca stii acum ca un ''nu'' nu inseamna ca tu nu esti bun, ci ca persoana respectiva nu e interesata de ce ai tu de spus sau facut. Poti afla care sunt nevoile si valorile persoanei respective si apoi sa reformulezi in asa fel incat proiectul tau sa raspunda acestora. Probabil ca vei primi un ''da'' apoi.

10. E ok daca trebuie sa devii mai bun. Un ''nu'' inseamna si ca mai ai de lucru. E minunat. Inseamna ca ai sansa sa evoluezi si sa te depasesti. Vei avea un sentiment minunat cand vei reusi.



In loc de concluzie, un ''nu'' este cuvant ca oricare altul, totul e cum il interpretam noi. Din punctul meu de vedere, e bine ca am fost respinsa in unele cazuri, pentru ca mi s-a permis sa cunosc oameni mai buni si sa realizez lucruri mai bune pentru mine. 

Si daca respingerea e doar o redirectionare? 


Daca iti doresti sa mai afli secrete NLP, am scris o carte inspirata din lectiile maestrilor Richard Bandler (creator al domeniului) si Paul McKenna (cel mai bine vandut autor de carti de dezvoltare personala din Marea Britanie) care prezinta acele lucruri care au functionat pentru mine si anume:


GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI – TEHNICI NLP PENTRU O VIATA FERICITA SI DE SUCCES (disponibila in limbile engleza si romana) la adresa: http://balanstefana.blogspot.ro/p/carti.html

Tuesday, October 7, 2014

SCHIMBANDU-TI STAREA, ITI SCHIMBI VIATA



Care este secretul fericirii? sunt adeseori intrebata... Doar am scris o carte despre fericire, nu? 

Secretul este ca nu este niciun secret. Fericirea e o chestiune personala si definita de fiecare dintre noi in parte. 

Iar fericirea este o stare. De aceea, de cele mai multe ori, ''retetele fericirii'' date de altii nu functioneaza pe termen lung. 

Fericirea nu inseamna conturi in banca, actiuni la bursa, masini luxoase sau vile cu piscina. 

Fericirea inseamna o stare de bine cultivata zilnic pana devine automata. Restul sunt bonus. 

Ne-am obisnuit sa ne motivam prin stari negative si sa ne permitem starea de bine abia dupa ce realizam ceva. Sau mai mult, ne permitem sa fim fericiti abia cand ALTCINEVA face sau spune ceva. Nu e o nebunie? Pentru ca doar NOI suntem creatorii starilor noastre. 

Societatea si educatia foloseste starile negative pentru a ne motiva sa atingem rezultate si abia apoi sa ne simtim bine, insa ordinea fireasca e tocmai inversa. 

Starea de bine ne permite sa ne simtim destul de energizati pentru a realiza diverse proiecte care sa ne implineasca. 

Insa noi petrecem marea majoritate a vietii in stres, frustrari, temeri, si doar rareori ne permitem sa ne simtim bine. Dar viata trece si daca ne uitam in urma, cele mai valoroase sunt momentele in care ne-am simtit bine si nu pantofii sau masina. 

Atunci cand am descoperit NLP-ul am avut si revelatia ca starea de bine e doar in puterea mea. Iar daca altii imi pot schimba starea de spirit este pentru ca eu le permit. 

Mi-am propus sa verific daca chiar asa este, si am observat ca daca imi cultiv starea de bine, nu numai ca ceilalti nu ma mai stresau, dar isi schimbau atitudinea si ei, nu imediat, dar in timp, tocmai pentru ca starile sunt contagioase.

E usor sa fim si noi, la randul nostru, influentati de starile negative ale celor din jurul nostru, iar pentru aceasta am un exercitiu pe care-l aplic de fiecare data cand simt ca stresul si negativitatea imi dau tarcoale.

Gandeste-te la un moment in care te-ai simtit bine. 

Nu ma intereseaza ''motivele'' pe care le-ai avut, ci doar starea. 

Ce vezi? 

Ce auzi? 

Ce senzatii ai? 

Unde anume in corp? 

Simti ca sunt in miscare, ca o rotatie poate? 

Asa-i ca te simti minunat?

Acum ia ce simti si dubleaza! Dubleaza din nou! Dubleaza din nou!

Ia aceasta senzatie de bine si imbraca-te in ea, ca o camasa de lumina care te acopera intreaga zi!

Si pastrand aceasta haina a starii de bine gandeste-te la prima actiune pe care doresti s-o faci astazi. 

Sau poate la prima provocare. 

Cum te simti acum in legatura cu ce ai de facut? 

Asa-i ca intrevezi solutiile?

E important sa-ti dai destul timp pentru a accesa starea de bine si sa faci exercitiul acesta sau altele similare (le gasesti in orice carte sau curs de NLP) zilnic si de fiecare data cand simti ca ti se altereaza starea de bine.

Schimbandu-ti starea iti vei schimba viata intr-una mai motivata, mai fericita, cu relatii mai bune cu cei din jur, cu o sanatate mai solida si cu mai multe realizari.

 Iti doresc o zi plina de stare de bine si lumina!


Daca iti doresti sa mai afli secrete NLP, am scris o carte inspirata din lectiile maestrilor Richard Bandler (creator al domeniului) si Paul McKenna (cel mai bine vandut autor de carti de dezvoltare personala din Marea Britanie) care prezinta acele lucruri care au functionat pentru mine si anume:


GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI – TEHNICI NLP PENTRU O VIATA FERICITA SI DE SUCCES (disponibila in limbile engleza si romana) la adresa: http://balanstefana.blogspot.ro/p/carti.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...