Incep aceasta postare cu marturisirea ca poate de acum incolo acest blog va fi folosit asa cum am dorit pana acum, ca si canal de comunicare intre mine, elevi si parintii lor. Am creat acest blog acum ceva ani, dar a durat ceva timp pana m-am dezvoltat eu indeajuns sa am ce transmite la nivel interpersonal, perioada ce in cazul limbilor straine se numeste "silent period", acea perioada in care acumulam in tacere cuvintele, structurile, notiunile pe care le vom folosi mai tarziu in producerea limbii.
Incep printr-o afirmatie care exprima parerea personala si nu pozitia Ministerului Educatiei, si anume, ca scoala, societatea, familia actuale se intrec parca sa ucida creativitatea. Elevii sunt educati sa absoarba informatii pe care sunt incapabili sa le interiorizeze si sa le foloseasca intr-un mod creativ, practic.
Prima GRESEALA pe care o facem fata de copiii nostri (fie ca sunt elevi sau proprii fii sau fiice) este ca le DISTRUGEM increderea in fortele proprii si potentialul creativ prin CRITICA si EVALUARI NEGATIVE. Copiii nostri, TOTI, sunt asa cum spune Pera Novacovici (www.personalitateaalfa.com) purtatori de comori. Aceste comori sunt acoperite de evaluarile noastre negative, de nemultumirea noastra, de critici. Ne asteptam ca ei sa fie mai buni decat noi, sa realizeze ceea ce ne dorim noi de la viata, sa fie varianta noastra mai buna. Dar EI, copiii nostri, sunt ALTI OAMENI. Sunt oameni de un potential exceptional iar rolul nostru este foarte simplu: SA-I INCURAJAM!Ei nu au nevoie decat de INCREDERE IN EI INSISI. Daca vom cultiva evaluarea pozitiva fata de orice succes, fie el cat de mic conform sistemului nostru de valori, ei vor continua sa reuseasca.
Dar putem noi sa renuntam la ideea de a-i "indruma"? E VITAL! Succesul, de orice natura, apare atunci cand orice om face cu placere o activitate. Energia pozitiva si starea de bine ne ajuta sa avem acces la subconstient partea in care se afla CREATIVITATEA ce ne ajuta sa gasim solutii la probleme, oportunitati de dezvoltare, practic ne ofera solutii la orice dilema avem. Nu uitati ca traim intr-o societate in care copii nostri au o infinitate de oportunitati, in care sunt acum slujbe de care nici nu stim ca exista, asa ca este gresit sa ne PROGRAMAM copiii sa devina ceva. Daca ne uitam la propriile noastre realizari, vom vedea ca sunt acele lucruri care ne-au facut placere, pe care am fost motivati sa le facem, lucruri pentru care am fost recompensati. Oamenii de succes nu sunt aceia care s-au angajat intr-o fabrica sau institutie si au stat acolo pana la pensie, ci sunt cei cu INCREDERE IN EI, CREATIVITATE si VIZIUNE. Nu sunt toti genii, nici nu avem nevoie sa avem copii genii, ci sunt oameni care si-au gasit bucuria si satisfactia in ceea ce au facut...si da, au venit si recompensele materiale.
Voi mai scrie pe aceasta tema, dar un prim mesaj pentru voi, parintii este sa incepeti chiar de azi sa va VALORIZATI COPILUL, sa-i spuneti ca e foarte bun in ce domeniu vedeti ca-l pasioneaza, si de fapt asta e partea frumoasa... ca nu mai trebuie sa faceti nimic altceva. Orice om cu incredere in fortele proprii va avea resursele si creativitatea sa gaseasca solutii, sa se adapteze, sa creeze, sa inoveze indiferent de domeniu.
Astept intrebarile voastre pe orice tema referitoare la educatie, comunicare si invatare si voi incerca sa-mi pun experienta, cunostintele si cuvintele la dispozitia dumneavoastra pentru a va ajuta sa fiti parintii de care copiii dvs au nevoie.
Cu stima,
prof. Stefana Balan
No comments:
Post a Comment
Astept parerea ta: