Tuesday, September 10, 2013

PORTSMOUTH - UN PROIECT COMENIUS SI DE SUFLET

Ani de zile m-au batut la cap colegi de-ai mei sa aplic pentru granturi europene. Mi-am zis mereu ca e mai placut sa calatoresti asa, fara obligatii, si ca nu merita bataia de cap de a scrie un proiect ca apoi sa mergi si in loc sa vizitezi, sa studiezi. Si ani de zile nu am aplicat... Mai exact, 12 ani de zile, in care as fi putut face turul Europei... Adevarul e ca a fost si comoditate din partea mea... Mi-a deschis ochii cursul de NLP Practitioner de la Londra, pe care mi l-am platit din buzunarul propriu, dar unde am vazut cat de minunat este sa cunosti oameni din toata lumea cu aceleasi preocupari ca si tine si care te vor imbogati enorm. Am aplicat, ajutata si de mentorul meu, si anume Ioan Grintescu, si am primit o finantare de 1800 de euro pentru o deplasare in Portsmouth, Anglia.

M-am imbarcat plina de emotii in avionul cu destinatia Londra-Luton si dupa un zbor neobisnuit de lin pentru aceasta ruta, am aterizat pe la miezul noptii in tara lui Shakespeare, asa ca sa folosesc un cliseu... Primul lucru pe care-l fac in Londra este sa-mi iau cafeluta de la Starbucks, ceea ce am facut si de data aceasta, ca deh..., aveam ceva de asteptat pana la 5.20 cand aveam autobuzul spre centrul Londrei de unde aveam sa iau autocarul catre Portsmouth. A doua zi, pe la 11, eram in Portsmouth... Cu ochii scosi de somn dar plina de viata, ca asa ma simt eu cand calatoresc, parca atunci simt ca sunt cu adevarat vie, si cand sunt cu elevii mei, am pornit-o cu harta in mana, catre hotel. Si l-am gasit, dupa vreo ora...

A doua zi am pornit la trap prin oras, si primul lucru pe care l-am cautat a fost, evident marea... Pescarusii deja imi urasera bun venit activand in mine cele mai placute ancore ale trecutului... Am mers pe faleza cu inima plina de fericire, privindu-i pe oamenii care zambeau, care-si plimbau cateii sau erau cu familia, plina de relaxarea specifica unei statiuni la mare. Temperatura era perfecta pentru o plimbare, vreo 24 de grade, si m-am delectat cu bucuria participantilor la cele doua festivaluri in curs, si anume The International Kite Festival, unde am vazut zmee de toate marimile si de toate formele posibile, manuite de niste participanti care isi luau foarte in serios treaba, precum si Victorious Festival, in zona Docurilor Istorice, unde este restaurata corabia Mary Rose a temutului Henric al VIII-lea, cunoscut si pentru multele sale neveste :)

Am inceput cursul luni, si acolo mi-am cunoscut colegele din Italia, Spania, Letonia, Republica Ceha, Germania, Polonia, Belgia si nu in ultimul rand, Romania. La inceput, Gayani, reprezentanta organizatorilor, ne-a vorbit despre curs si a raspuns la intrebarile noastre despre transport, traineri si vizite iar apoi ne-a vorbit Robin Correa, fost presedinte al organizatiei locale anti-discriminare, si sa fiu sincera, m-a surprins vehementa lui impotriva atitudinii britanicilor fata de imigranti. Adica...e dragut sa fii turist, dar nu mai e asa dragut daca trebuie sa muncesti acolo. Aici cititorii mei care lucreaza in UK isi vor da cu parerea.

Dupa-amiaza am mers la un tur cu ghid al orasului Portsmouth si a fost foarte fain sa merg pe urmele Amiralului Nelson in drumul sau spre batalia de la Trafalgar sau pe unde se plimba Jane Austin...

Turnul Spinnaker, simbolul orasului, este un must see, si chiar merita fiecare penny sa urcati si sa va bucurati de vederea de acolo. Turnul este mai inalt decat London Eye...Este si o portiune de podea de sticla si puteti testa acolo daca aveti sau nu rau de inaltime. Clar e ca singurii care nu aveau nicio teama erau copiii...

A doua zi a cursului i-a apartinut lui Chris Allison care ne-a vorbit despre sistemul de invatamant britanic, si mi s-a parut foarte interesant ca cei care au cea mai mare putere de decizie sunt guvernantii, care sunt reprezentanti ai parintilor, primariei sau comunitatii in general, care decid ce se face cu banii si carora le sunt subordonati directorii.




Dupa-amiaza a fost o adevarata incantare pentru mine, pentru ca am facut un curs de Use of English (da...stiu, numai eu pot fi incantata de chestii de astea, si cei din breasla mea, a profesorilor :)), dar ideea este ca Mark Skipper, ca despre el este vorba, nu numai ca este autorul uneia dintre cartile mele favorite de gramatica pentru Cambridge, dar este si super carismatic, haios si destept... Daca nu eram maritata :))) ....



Restul cursului l-am facut cu Graham Workman, pe care colegele mele nu l-au agreat de la inceput pentru ca el chiar ne-a pus la treaba, in schimb eu m-am bucurat foarte tare ca-l avem ca trainer mai ales ca e si corector Cambridge, si eu ii luam si pauza bietului om punandu-i zeci de intrebari despre examenele Cambridge.

Am realizat cu amaraciune ca am ratat atatea oportunitati de a merge la cursuri de calitate si sa cunosc oameni super cum sunt Oana, Paola, Anna, Marina, Rosa, Silke, Andrea si asa mai departe... Cred ca pentru orice domeniu de activitate exista optiunea acestor traininguri in strainatate. Adevarul este ca sunt multe oportunitati in viata si este foarte important sa iesim din cutiuta, sa le cautam si sa profitam de ele.

Cel putin pentru profesori, daca vorbiti macar la nivel mediu engleza sau orice alta limba de circulatie internationala, aveti multe optiuni de cursuri pe site-ul http://www.anpcdefp.ro/. Daca va pot ajuta cu mai multe informatii, contactati-ma!

Adrese utile:
Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale - http://www.anpcdefp.ro/

Mobilităţi individuale Comenius - http://www.anpcdefp.ro/programe/llp/comenius/tipuri.html#mobi

Disclaimer: Acest material a fost realizat de prof. STEFANA BALAN de la COLEGIUL NATIONAL  ,,VASILE ALECSANDRI”, BACAU, cu scopul diseminarii informatiilor ca urmare a participarii la acest curs de formare continua finanţat de Comisia Europeană prin Programul sectorial Comenius şi Fondul Social European. Continutul acestei prezentari reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorului si AN, OI POSDRU si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care continutul informatiei a fost folosit.

No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...