Friday, April 20, 2012

CUM SA INVATAM EFICIENT (partea a 2-a)

In prima parte am prezentat faptul ca societatea decide la un moment dat sa separe invatarea de joc, ceea ce este, se pare, impotriva legilor naturii. Un al doilea aspect demotivant legat de a invata este nevoia educatorilor si parintilor de a critica, de a se axa pe ce nu am reusit sa facem bine in loc sa aiba in vedere partea de progres.

Dar cele mai dure si demotivante critici vin adesea tocmai din interiorul nostru. Programarea de care am pomenit in prima parte dau nastere unui EU mic si rau chiar in mintea noastra. Nu este propriu-zis o parte din noi ci mai degraba oglindirea in mintea noastra a cerintelor externe. Si atunci, orice rezultat am avea, nu este destul de bun, nu vedem niciodata progresul, nu vedem decat ce nu a mers. Acest EU mic si rau este de multe ori mai nociv decat mediul care i-a dat nastere, si este de multe ori "vinovatul"nereusitelor noastre. Este un sabotor nemilos. El ne spune sa amanam momentul actiunii intrucat nu avem intrunite toate conditiile de a invata asa cum trebuie. Ca nu intelegem lectia. Si ce e de facut cu el? Pai il dizolvam. Cand vocea critica din minte incepe sa va explice ca e posibil sa nu va iasa treaba, ca nu puteti invata la nu stiu ce obiect, bio sau latina, nu incepeti sa va fortati ca si cum trebuie sa va dovediti ca nu e asa. In realitate nici nu aveti cui sa-i demonstrati pentru ca nu sunteti cu adevarat doi, ci doar unul. Eul mic si rau e doar inventia mintii. Exista cat ii permiteti voi sa existe. Adevarata Inteligenta umana, cea care ne diferentiaza de animale e dincolo de fluxul de ganduri, e Creativitatea la care ai acces doar daca inchizi robinetul gandurilor, daca iti linistesti mintea. Gandirea trebuie folosita in folosul creativitatii si nu invers.

O tehnica foarte importanta pentru mine cand vreau sa realizez ceva se numeste transferul succesului. Cand ma simt invadata de ganduri de nereusita, ma gandesc cu lux de amanunte la ce am facut cu succes. Imi amintesc ca nu stiam fiecare pas de urmat pentru a reusi, dar mereu am stiut sa aleg urmatoarea miscare atunci cand nu m-am stresat inutil. Cand am decis ca e alegerea mea sa fac o anumita actiune cat mai bine. Un lucru foarte important in viata este sa nu te iei prea in serios. Ego-ul nu e usor de multumit si nu prea ajuta la nimic. Sa-ti pese doar de ce crede lumea sau sa-ti pui niste standarde pe care sa le atingi ca sa(-ti) dovedesti ca esti bun e pierdere de energie. Stii bine de ce esti la scoala! Nu trebuie sa-ti deseneze nimeni! Sigur e visul TAU sa termini liceul, sa mergi la facultate si apoi sa faci bani multi cu meseria ta. Daca nu gandesti asa, poate ar trebui sa lucrezi la perspectiva de termen lung. Fiecare lectie de invatat este doar un pas care te duce spre ce visezi, te antreneaza pentru succes, asa ca joaca-te cu fiecare provocare. E o repetitie pentru momentul in care succesul va insemna bani. A avea succes e un exercitiu foarte util. Fa-ti un caiet al progresului. Dar nu deveni vanator de note. Urmareste cresterea in valoare. Tu stii bine ce-ti spun. Tu stii cand ai luat o nota nemeritata. Economia evolueaza rapid si e o chestiune de ani pana cand pseudo-valoarea va disparea din economie. Nu-ti pierde timpul si energia invatand cum sa pacalesti si sa te pacalesti. Pe langa faptul ca nu vei mai avea respect fata de tine, este putin probabil sa-ti mai foloseasca la ceva daca vrei sa faci bani.

Nu uitati sa va recompensati pentru fiecare reusita. Cumparati-va o ciocolata sau o esarfa sau orice altceva si notati-va undeva pentru ce v-ati acordat premiul respectiv. Nu, nu va pacaliti deloc! Voi stiti cel mai bine cand meritati rasplatit. Nimeni nu stie mai bine ca ati avut un progres real. E o mare meteahna a noastra ca asteptam pe altii sa ne recunoasca valoarea. Va garantez ca veti avea si recunoastere exterioara daca veti urma ce va spun.

Ma mai ajuta atunci cand invat sa ascult muzica lenta (prefer pe cea clasica care include pian intrucat inlesneste accesul la creativitate), aprind si lumanari parfumate intrucat psihologii arata ca palpairea focului si mirosul placut ajuta la linistirea mintii si puterea de concentrare.

Ma ajuta sa iau notite, dar succinte, de obicei un rand care sa rezume un intreg alineat. Nu cred ca e util sa va apucati sa copiati intregul text intrucat va va fugi mintea si nu mai sunteti atenti la ce scrieti.

De fiecare data cand invat ceva, sunt curioasa in mod real in legatura cu ce citesc, si e imposibil sa nu gasesti lucruri interesante. Cand simt ca nu inteleg ceva, iau o scurta pauza, ma plimb putin prin camera, ma uit la o floare (imi plac orhideele) sau daca aveti un animalut de casa, jucati-va cu el. Animalutele emana energie pozitiva care ajuta la descatusarea creativitatii. Nu incepeti sa intrati pe fb sau sa aprindeti televizorul pentru ca riscati sa va deconectati. Acestea vor fi recompensele atunci cand terminati.

Dupa ce termin de facut notite le citesc incercand sa-mi amintesc amanunte din fiecare paragraf. Dupa aceea citesc sa vad ce mi-a scapat. Practic ma joc cu lectia. Imi place sa fac tot felul de desene si scheme, cat mai neconventionale, cu mici personaje daca studiez pentru literatura, dar sunt convinsa ca veti gasi si alte metode distractive sa asociati informatiile cu ceva distractiv. JUCATI-VA! Scoateti cuvintele ca trebuie, munca si efort din vocabular si inlocuiti-le cu vreau, joaca, distractie.

O alta tehnica ce functioneaza la mine e vizualizarea succesului. Fie ca e o prezentare, ascultare (asa cum se poarta la noi inca) sau proiect, imi inchipui cu lux de amanunte cum va avea loc. Aici, o vreme va aparea EUL mic si rau care cu o voce suava va va aminti de fostele esecuri. Tot ce aveti de facut este sa il ignorati, si sa aplicati tehnica transferului sentimentului de succes. In timp, acea voce descurajatoare va amuti pe vecie! Si o viata minunata si plina de realizari va sta in fata!

Succes!

2 comments:

  1. Foarte bune tehnicile si sfaturile despre invatare oferite! :)
    Am o intrebare: rezultatele de la Creative Writing de anul acesta s-au afisat?Daca da, le-ati putea posta pe site?

    O zi buna,
    Anna

    ReplyDelete
  2. Nu s-au dat rezultatele inca. Imediat ce le primesc pe email le pun pe blog.

    ReplyDelete

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...