Wednesday, May 8, 2013

NEFERICIREA ESTE O ALEGERE PERSONALA - 8 FACTORI CARE NE IMPIEDICA SA FIM FERICITILa lansarea cartii mele GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI am ales ca dedicatia pentru cititorii mei sa fie: "Sper ca aceasta carte iti va aminti mereu ca fericirea este o alegere personala." Dar asa este si nefericirea. Iar din pacate, aceasta este alegerea cea mai frecventa a oamenilor din jurul meu. Ce anume ne face sa alegem nefericirea?

1. NE PLANGEM PREA MULT!

Mult prea mult! Daca veti face un simplu exercitiu de observatie, veti vedea ca este cel mai raspandit sport national. De la politica pana la sef si pana la colega de birou sau de banca, nu facem decat sa observam raul. 

Si unde nu exista, il inventam chiar noi. Creierul nostru este un instrument operativ care pune in practica actiunile pe baza informatiilor primite. Sa nu ne miram, prin urmare, ca lucrurile nu sunt prea bune in viata noastra daca tot ce facem este sa ne inducem o stare de nemultumire.

2. NE COMPLACEM IN SITUATII NEGATIVE

Daca un om te-a tratat urat o data, acela este un accident, daca te-a tratat urat si a doua oara, si a treia, atunci reprezinta o alegere. Pentru ca stai sa te trateze urat. Daca ai sa te plangi prietenilor si familiei, dar vei ajunge in aceeasi situatie, nu inseamna ca ai facut ceva sa nu se mai intample. Viata este foarte diversa si realitatea in general. 

Daca te obisnuiesti sa fii o persoana dinamica si imbratisezi schimbarea, atunci vei putea sa-ti construiesti existenta asa cum iti doresti. Daca ramai blocat in tipare, si vrei ca lucrurile sa nu se schimbe, nu te plange. Tu ai ales starea de nemultumire, si asa cum spune Richard Bandler, ''daca vrei rezultate noi, trebuie sa gandesti diferit''

3. NU LUAM ATITUDINE

Atitudinea nu inseamna sa ii iei de gat pe cei care atenteaza la confortul tau si decenta existentei tale, ci de multe ori reprezinta distanta pe care trebuie s-o iei sau chiar sa spui raspicat ce esti dispus sa faci si ce nu. 

De multe ori incercam sa nu ranim sentimentele celor din jur, dar daca adunam frustrari si izbucnim, tot nu cred ca ajuta pe cineva.

4. STAM CU OAMENII NEPOTRIVITI

De prea multe ori stam cu unii oameni doar pentru ca ne-am obisnuit cu ei. Dar daca vrem sa facem un diagnostic al vietii noastre, e bine sa ne uitam la cei din jurul nostru. Suntem o specie mimetica si inconstient imitam ce vedem in jurul nostru, mai ales la cei dragi. 

Daca vrei sa ai succes, stai in preajma oamenilor de succes, dar daca esti nefericit, cauta-i pe nefericitii din jurul tau si ia distanta. 

Daca vrei sa stii cum esti tu la ora actuala, analizeaza cele 5 persoane cele mai apropiate de tine sau cu care petreci cel mai mult timp. Daca sunt barfitoare, inseamna ca si ntu esti, daca sunt negativiste, inseamna ca si tu esti. 

Raportul care se stabileste intre noi, oamenii, ne pune, daca vrei, pe aceeasi frecventa, asa ca ai mare grija pe ce frecventa te situezi.

5. NE LIPSESTE CURAJUL

Asa cum am descris in postarea CAND M-AM INTALNIT CU MOARTEA, in momentul in care am stat fata in fata cu ea, am inteles ca nu are niciun rost sa-mi fie frica sa traiesc si sa fac ceea ce-mi doresc (bineinteles, atata timp cat nu aduce atingere calitatii vietii celorlalti)

Din pacate, ne este frica, prea frica sa facem ce ne-ar face fericiti. Si stam asa, nu actionam, si ne trece viata. Iar cand trecem printr-o criza, realizam ca schimbarile din viata noastra nu sunt chiar atat de rele. 

Dimpotriva! E momentul cand te uiti in urma si realizezi ca daca ai fi facut cate un mic efort in fiecare zi, viata ta ar fi acum cu mult, mult mai buna!

6. NU NE ORGANIZAM TIMPUL MAI BINE

Multa nefericire si nemultumire isi au originea intr-un management defectuos al timpului. 

Amanam de-aiurea ce ar trebui sa facem, doar ca sa nu facem un mic efort, si ne afundam intr-o stare de dulce nepasare care mai tarziu, uneori cand e prea tarziu, se transforma intr-o amara frustrare. 

Daca ne-am opri un moment din starea de pilot automat si ne-am organiza viata mai bine, ar disparea multe motive de nefericire.

7. CONVINGERILE NOASTRE

Cel putin la noi in societate, crestem si suntem educati in ideea ca viata este o jungla, ne invatam copiii ca viata este grea, ca oamenii sunt rai si ia ghiciti ce va face creierul nostru? 

Ne va face sa actionam in asa fel incat sa traim aceste realitati. Chiar e o chestiune de cum te educi sa ai convingerile. 

Daca tu crezi ca se vor intampla lucruri rele in viata ta, sau cum am vazut ca a postat cineva pe FB zilele trecute, ca de fiecare data cand ti-e bine, atunci inexorabil, ceva rau trebuie sa se intample, atunci esti pe calea cea mai sigura spre nefericire.

Este clar ca in viata ta, ca in viata absolut fiecaruia dintre noi, se vor produce si tragedii, dar aceasta chiar nu inseamna ca ele se intampla mereu. 

Statistic vorbind, fara ajutorul nostru, ni se intampla tuturor un numar relativ egal de nenorociri. Cei care au mult mai multe decat media, e posibil sa aiba un rol destul de activ in producerea lor.

8. RAMANEM BLOCATI IN TRECUT

Din pacate multi oameni isi duc viata sub imperiul nefericirilor produse in trecut , fie ca au fost abuzati, fie ca au fost parasiti sau cineva drag le-a murit. 

Dar daca lasam trecutul sa ne controleze viata, suntem damnati la nefericire. 

De aceea, e important sa fim cat mai prezenti in viata noastra, sa pastram in minte cuvintele lui Richard Bandler si anume: "cel mai bun lucru legat de trecut este ca s-a terminat".

In concluzie, sunt multe de spus cand vine vorba de nefericire si practic printre motivele ei se numara cam toate opusele capitolelor din cartea mea GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI. Daca ti-a placut articolul, iti recomand si capitolele INFRUNTAREA ESECURILOR, INFRUNTAREA TRECUTULUI SI PUTEREA PREZENTULUI din carte precum si postarile PUTEREA ESECULUI si CLIPA PREZENTA.

No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...