Sunday, June 16, 2013

5 LUCRURI PE CARE AR TREBUI SA LE STII DESPRE ESEC


Am remarcat ca de fiecare data cand ii incurajez pe cei din jurul meu sa faca ceva, aud ca un leitmotiv: "Si daca esuez?" impreuna cu o mina absolut ingrozita. Ca e vorba de un examen Cambridge, o relatie sau un proiect, la noi cel putin, se pune raul in fata. Si apoi ne miram ca vin alte neamuri, cum ar fi germanii, care au alta atitudine si ajung angajatorii nostri platindu-ne cu salarii de nimic. Iata vreo 5 lucruri la care te-ai putea gandi data viitoare cand te temi de esec sau ai trecut prin unul

1. NU EXISTA ESEC CI DOAR FEED-BACK. De fapt aceasta afirmatie reprezinta una dintre presupozitiile NLP. Orice s-ar intampla, oricate resurse ar fi cheltuite, daca nu ai reusit ce-ti doresti, ei bine, nu ai reusit INCA! E important sa iei putina distanta, sa analizezi ce e de facut si sa PERSEVEREZI. Diferenta dintre cei care reusesc si cei care nu este momentul in care decid sa renunte. Nu ma intelegeti gresit, uneori e cazul sa renunti, chiar si Donald Trump a renuntat la afacerea cu linia sa aeriana atunci cand si-a dat seama ca nu e profitabila, dar pana la momentul acela a facut tot ce a fost omeneste posibil sa o faca de succes. Iti recomand cartea lui "NU RENUNTA NICIODATA!"

2. ESECUL ESTE UN PAS SPRE SUCCES. Asa cum si Paul McKenna exemplifica in cartea sa "I can make you happy", chiar de cand am invatat sa mergem am cazut, nu exista un singur copil care a invatat cum sa mearga si sa alerge fara sa cada, de multe ori chiar. Asa este si in viata, si cum nu-i spunem un copil "ai cazut, nu vei mai merge niciodata", nu vad de ce sa-i spunem mai tarziu "ai esuat, nu vei mai reusi niciodata"...si din pacate sunt atatia parinti care fac asta...

3. SCOALA SI SOCIETATEA GRESESC CAND STIGMATIZEAZA GRESEALA. Abia asta e adevarata greseala. Asa cum cadem inainte sa mergem fara sa mai facem efort constient, asa cum ne murdarim din cap pana in picioare pana invatam sa mancam, asa scoala ar trebui sa aiba alta atitudine fata de erorile celor care au curajul sa raspunda si sa activeze. Am remarcat o tendinta spre absenteism la liceu, mai ales ca cei care o intind de la testele "nasoale" iar apoi vin la sfarsit de semestru cu un referat si le iese media mai mare decat a celor care au fost zi de zi la scoala. Din pacate, asa se intampla in viata de zi cu zi. Cei care au ca unic scop sa se puna bine cu sefii, ca sa nu spun astfel, sunt lipsiti de responsabilitati, iar ceilalti trebuie sa performeze fara cusur, si sa-i fereasca Sfantu' sa greseasca. Cred ca aceste atitudini trebuie sa se schimbe daca vrem un alt fel de societate.

4. MAI BINE ACTIONEZI SI ESUEZI DECAT SA NU ACTIONEZI DELOC. Chiar deunazi am auzit replica opusa, si anume, "decat sa faci ceva prost, mai bine nu faci deloc." Complet in dezacord! Orice incepator face treaba de slaba calitate spune Pera Novacovici, si sunt de acord. Chiar daca iti iese treaba de la inceput, ca un fel de norocul incepatorului, dat de o atentie sporita de fapt, adevarata competenta vine cu timpul si experienta, asa ca ACTIUNEA este singura care duce la rezultate.

5. ESECUL DEVINE CU ADEVARAT ESEC ATUNCI CAND TU DECIZI ASTA. Ma doare mereu sufletul cand vad ca si parintii au un rol activ in decizia asta. Din nefericire, ei considera ca daca ei s-au impacat cu limitarile lor, asta e formula succesului. Cred cu tarie ca in orice succes de lunga durata, esecul isi joaca rolul activ, rolul de profesor, de antrenor si de critic neindurator.

In viata asta sa nu va fie niciodata frica de esec, ci de zona de confort, de delasare, de impacarea cu limitele voastre. Abia acestea reprezinta adevaratul esec, si niciodata ACTIUNEA.

Daca v-a placut articolul, v-ar putea placea http://balanstefana.blogspot.ro/2012/07/puterea-esecului.html si http://balanstefana.blogspot.ro/2013/01/succes-numele-tau-e-determinare.html precum si in capitolele INFRUNTAREA ESECURILOR si PUTEREA DETERMINARII din cartea mea GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI .


No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...