Saturday, September 27, 2014

50 DE SECRETE NLP PENTRU O VIATA FERICITA



                






1. Creierul este instrumentul tau, nu stapanul vietii tale. Nu e nevoie sa-ti conduci viata pentru a-ti multumi programele mentale ci programele mentale pentru a-ti conduce viata.


2. Ce ai in interior se va manifesta in exterior. Poate nu crezi in legea atractiei dar o simpla lectie de neurologie te va lamuri ca de fapt creierul tau este un instrument care te va conduce, constient sau inconstient sa faci actiunile care sa duca la rezultatul pe care il ai in minte. Asa ca e bine sa-ti alegi convingerile cu grija.


3. 99% dintre oameni isi conduc viata conform programelor si obiceiurilor deja formate si le considera "a gandi". A gandi inseamna sa-ti construiesti chiar tu obiceiurile pe care doresti sa le ai. De abia atunci faci ceea ce se numeste "a gandi"


4. Zona de confort si familiaritate este o inchisoare daca nu o largesti incontinuu. Fa zilnic macar un lucru care sa te ajute sa-ti depasesti limitele.


5. "Atunci cand ti-e greu faci ceea ce trebuie." Richard Bandler. Creierul e setat sa opuna rezistenta atunci cand se schimba programele, asa ca daca vrei sa schimbi ceva si smti ca ti-e greu, inseamna ca esti pe drumul cel bun.


6. Convingerile iti construiesc realitatea. Si asta pentru ca pentru creierul nostru orice convingere reprezinta o comanda implicita de actiune. Asa ca daca iti spui ca oamenii sunt rai, el te va indrepta spre acele situatii in care oamenii sunt rai, sau mai rau, te va face pe tine sa actionezi cu rautate iar raspunsul va fi pe masura.


7. Cuvintele pe care le folosesti iti programeaza creierul. Aceasta este baza programarii neuro-lingvistice. Asa ca e bine sa-ti alegi cuvintele cu grija. Inainte sa te plangi, gandeste-te daca doresti ca situatia sa continue, daca nu, e bine sa vorbesti despre ceva bun din viata ta, sau ce ti-ai dori sa ai sau sa faci.


8. Fericirea nu este acelasi lucru cu placerea. Fericirea e o stare permanenta, data de un nivel de energie ridicat, pe cand placerea este data de un stimul temporar care, repetat, nu va mai avea acelasi rezultat.


9. Succesul nu inseamna validarea externa. Validarea externa poate fi un semn al succesului, dar succesul este in realitate a duce o existenta valoroasa in care faci lucrurile ce-ti aduc fericire.


10. Inconjura-te de oameni fericiti si pozitivi. Energia celor din jur te influenteaza chiar daca n-o doresti asa ca e bine sa ai oameni pozitivi in jur.


11. Orice ai face, orice obicei ai, poate fi schimbat. Daca-ti arunci hainele prin toata casa, te poti obisnui sa le asezi la loc cu putina determinare. Cheia succesului este sa-ti creezi un obicei din asta iar pentru aceasta, creierului ii ia intre 21-30 zile sa se obisnuiasca si sa-si creeze automatismul.


12. Razi din toata inima. Sau macar zambeste. Starea de bine deblocheaza actiunea creierului si ai astfel acces la solutii. Rasul e cel mai bun antidot impotriva fricii.


13. Daca tu crezi ca trecutul este cel care dicteaza prezentul, inseamna ca nu esti prezent in viata ta. Trecutul trebuie sa fie o sursa de lectii si chiar nu e nevoie sa-ti amintesti si incarcatura emotionala a acelor momente. Vezi ce puteai face mai bine si fa cu ocazia urmatoare. Apoi revino in prezent.


14. Nu pune etichete. Lucrurile sunt mult mai complexe decat le poti tu caracteriza intr-un cuvant. Si nu, nu toti barbatii sunt niste porci si nici femeile...stiu si eu ce? Creierul este un instrument operativ asa ca orice eticheta pui, poate deveni o comanda de actiune pentru el. Si sa nu te mire ca nimeresti iar cu persoane de slaba calitate.


15. Greselile sunt cel mai bun profesor daca stii sa le gestionezi. Daca iti induci o stare de frica si frustrare, e putin probabil sa inveti ceva valoros din ele. Dar daca iti controlezi emotiile, vei vedea ca de multe ori o greseala e un salt catre succes.


16. Nu renunta niciodata la ce visezi. Bineinteles, asta daca ceea ce-ti doresti e onorabil si legal. Daca vrei sa "moara toti dusmanii tai" ai putea sa-ti fauresti alte visuri cu tine ca actor principal. Nu de alta, dar viata e prea scurta pentru a-i avea pe altii ca centrul universului tau.


17. Daca te consideri o persoana buna, asta vei deveni, daca te consideri o persoana de slaba calitate, asta vei deveni.  Nu uita ca afirmatiile tale sunt comenzi de actiune pentru creierul tau.


18. Nu te astepta la rezultate "peste noapte".  Uneori apar, dar nu sunt de durata. Uneori par ca sunt "peste noapte" dar e posibil sa fie suma actiunilor tale inconstiente de pana atunci. Rezultatele vin in timp, si e interesant ca de multe ori nu se vede niciun semn al succesului ca apoi sa fii coplesit de el.


19. Intr-o lume obsedata de identitate, tot ce-ti pot spune este ca esti un POTENTIAL. Depinde de tine daca-ti propui mai mult, mai putin sau nimic. Stiintific vorbind, ai tot atatea sanse sa devii milionar cat si cersetor, singura diferenta fiind data de suma actiunilor si alegerilor tale. A nu face nimic in directia viselor tale reprezinta tot o alegere.


20. Nimic nu tine o vesnicie. Iar oamenii isi traiesc viata de parca ar fi nemuritori. Lasa mortalitatea sa-ti aminteasca ca nu ai motive sa te temi si actioneaza energic in directia viselor tale. Dar nu uita sa-ti doresti lucruri marete pentru tine. Nici succesul nici esecul nu tin o vesnicie, tine cont de asta orice ai face.


21. Sa ne fie clar. TALENTUL NU EXISTA! Geneticienii i-au cautat codul prin ADN si n-au gasit nimic. Pot exista niste inclinatii innascute date de acuitatea simturilor, dar cam aici se opreste partea de genetica. Succesul e dat de actiune, determinare si urmarea modelelor de succes.


22. Frumusetea si perfectiunea sunt in ochiul privitorului. Sa nu credeti ca sunteti inconjurati de oameni perfect realizati iar voi sunteti mai prejos. Fiecare om are defectele si calitatile sale, iar important pentru voi e sa va stabiliti obiective si sa le duceti la indeplinire cat mai bine. Renuntati la atitudinea de elevi premianti si puneti pe primul loc propriile vise, nu hachitele angajatorului.


23. Tine minte ca banii tai reprezinta timpul si energia ta. Pe de-o parte, asigura-te ca esti platit conform valorii tale iar pe de cealalta parte, atunci cand ii dai, asigura-te ca ii dai pe o valoare similara sau mai mare decat a muncii depuse pentru pentru ei.


24. Foloseste-ti sentimentele pozitive pentru a te motiva. Din nefericire, oamenii mai degraba folosesc emotii negative pentru a face ceva. Aceasta creeaza STRESUL, cauza numarul 1 a bolilor psihice si fizice. Daca tu-ti spui ca-ti place ce ai de facut, mintea te va asculta si in loc de stres, vei simti placere. E, pana la urma, o chestiune de viziune.


25. Depaseste-ti limitele! NLP spune ca daca o persoana poate face un lucru, atunci orice alt om poate. Evident, sunt ceva exceptii de la regula, dar mult mai putine decat credeai. Vezi ce crezi ca nu poti face si schimba-ti atitudinea. Pentru moment propune-ti! Imagineza-ti ca faci lucrul acela. Si fa asta zilnic ignorand "vocea ratiunii" pentru ca nu stie ce vorbeste.


26. ACTIONEAZA! Atunci cand ai un impuls interior sa faci ceva, fa! Creierul tau iti transmite ce actiuni trebuie sa faci pentru a-si atinge scopurile.


27. Respecta LEGEA PROBABILITATILOR care spune ca esti mai aproape de succes cu cat faci mai multe actiuni care sa-ti aduca succesul.


28. Succesul este transferabil. Daca ai avut succes intr-un domeniu, aminteste-ti ce ai simtit, motivatia pe care ai avut-o. Apoi suprapune imaginea a ce doresti sa realizezi peste aceste sentimente.


29. VIZUALIZEAZA! Este extrem de important sa ai viziuni mari chiar daca creierul tau va opune rezistenta. Chiar daca nu stii cum vei face un lucru, primul pas e viziunea lui. Apoi, pas cu pas, in timp, apar solutiile. Creierul uman e bun la asta, dar are nevoie de un scop intai.


30. Gandeste-te la ce ITI DORESTI, nu la ce nu-ti doresti. Este la fel ca atunci cand i-ai cere cuiva sa nu se gandeasca la un imens elefant roz in mijlocul camerei. Si nu uita ce face creierul in legatura cu ce gandesti...


31. Sa ne fie clar: lucruri rele ni se intampla tuturor. Creierul are rolul de a generaliza ce s-a intamplat pentru a ne proteja, doar ca uneori generalizeaza prea tare. Chiar daca ai avut un accident, nu inseamna ca vei avea mereu accidente, chiar daca ti-a murit cineva drag, nu inseamna ca-i vei pierde pe toti cei dragi in perioada imediat urmatoare. Viata ar trebui sa fie mai mult buna decat grea si tine de tine si de convingerile tale cum o faci.


32. EDUCA-TE! Sunt un mare fan al educatiei, atat formala cat si auto-educatia. Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa investeasca 10% din venit pentru dezvoltarea personala si profesionala: seminarii de dezvoltare personala, carti, cursuri. Invata sa fii riguros si sa-ti duci studiile pana la capat.


33. Negociaza cu vocea interioara. N-o lasa sa-ti spuna ca nu poti. Daca ce vrei tu sa faci a mai fost facut, NLP e de partea ta, inseamna ca si tu poti.


34. Nu-i lasa pe oameni sa-ti transmita limitarile lor. Chiar daca sunt familia sau prietenii tai. Sunt prieteni de care m-am indepartat tocmai pentru ca mi-am spus ca "nu pot" face ce-mi doream.


35. Uneori, cand vrei sa faci ceva, concluzionezi ca deja sunt multi care fac acel lucru, poate mai bine decat tine. Crede-ma, nu exista niciodata prea multi oameni care fac ce le place. Asa ca e loc indeajuns si pentru tine.


36. Daca ce doresti sa realizezi e prea mare, taie "elefantul" in bucati si fa ce vrei sa faci pas cu pas.


37. Nu exista "incepator expert". Daca esti incepator inseamna ca esti slab...inca. Exista un anumit noroc al incepatorului dat de faptul ca tinzi sa fii mai concentrat si prezent la inceput, dar dupa aceea, cu cat vei exersa, cu atat mai bun vei deveni.


38. Nu fa lucruri pentru validarea externa. Fa ceea ce faci in acord cu valorile tale, cu visele tale, cu principiile tale. Bazeaza-te pe evaluarea externa doar daca este in acord cu cele de mai sus.


39. Gaseste-ti timp pentru tine. Dar nu sa stai degeaba (chiar daca trebuie sa ai si aceste momente) ci sa faci ceea ce-ti place sa faci.


40. Iubeste in viata asta! Iubeste cat mai mult si inconjura-te de oamenii care-ti raspund sentimentelor. Lasa-i pe cei care-si gasesc "confort" in nefericire si negativitate cu nefericirea si negativitatea lor. Gaseste-i pe cei care apreciaza viata si te apreciaza. De fapt, vor aparea chiar ei, unul cate unul, totul e sa fii disponibil sa-i primesti in viata ta.


41. Tu nu esti ceilalti. Tu esti TU si nu poti experimenta viata decat prin intermediul propriei constiinte. Asa ca nu lua decizii care sa-ti afecteze viata doar pentru a-i multumi pe ceilalti. Nu-i vei multumi si nici tu nu vei avea viata pe care ti-o doresti.


42. Petrece timp cu copiii. Ai tai sau ai familiei sau prietenilor. Copiii sunt cei mai buni profesori de fericire, dar si de determinare. Ia incearca sa-i spui NU unui copil, crezi ca va accepta prea usor? Ai putea sa faci si tu asta in viata ta.


43. Incurajeaza-i pe cei din jur si vei fi incurajat cand te astepti mai putin. Chiar daca nu stii cum acea persoana va reusi, ei nu au nevoie de solutiile tale ci de un imbold, o incurajare. Solutiile sunt problema celui in cauza. Daca tu nu stii sa pilotezi un avion, nu inseamna ca nu sunt oameni care nu invata. Si poate unul dintre aceia vor avea nevoie de incurajarea ta.


44. Ca sa-i poti ajuta pe altii, in primul rand ai nevoie sa te ajuti pe tine. Rezolva-ti problemele, optimizeaza-ti viata si apoi ocupa-te si de cei din jurul tau. Asta e ordinea!


45. Ai grija ce cuvinte folosesti! Daca spui ca ti-e greata, ti-e rau sau ti-e sila, creierul tau se programeaza in consecinta. Si chiar daca nu simti rezultatele negative imediat, ele vor aparea. Daca, pe de alta parte, folosesti cuvinte pozitive, ele iti vor programa creierul pentru a vedea si a face ce-ti va transforma existenta intr-una pozitiva. Nu imediat, dar in timp vei vedea rezultate garantat.


46. Fii entuziast in legatura cu tot ceea ce faci. Entuziasmul reprezinta opusul stresului, are putere mai mare, si daca te obisnuieste sa te entuziasmezi decat sa te stresezi (stresul are stimuli negativi la baza), in loc sa te imbolnavesti, iti vei fortifica sistemul imunitar si sanatatea.


47. Nu te lasa usor impresionat. Si cei din jurul tau sunt oameni, nu da nimanui drept de judecata asupra ta, numai TU ai dreptul acesta.


48. Nu te plange! Nu critica! Nu barfi! Ajungem tot la modul in care folosesti cuvintele. Daca te plangi, te concentrezi asupra obstacolelor in loc sa te concentrezi asupra solutiilor.


49. EVOLUEAZA ZILNIC! Oamenii de succes cresc in fiecare zi mai putin sau mai mult, dar fac asta in mod continuu. Daca faci cate un pas zilnic, asta inseamna 365 de pasi intr-un an, si nu se poate compara cu niciun salt, oricat de spectaculos ar fi el.


50. Am lasat ultima, cea mai importanta lectie la sfarsit: CEA MAI MARE VALOARE A VIETII E SA TRAIESTI! Nu mai amana nicio secunda si incepe ACUM sa faci lucrurile care te fac fericit.


Daca iti doresti sa mai afli secrete NLP, am scris o carte inspirata din lectiile maestrilor Richard Bandler (creator al domeniului) si Paul McKenna (cel mai bine vandut autor de carti de dezvoltare personala din Marea Britanie) care prezinta acele lucruri care au functionat pentru mine si anume:


GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI – TEHNICI NLP PENTRU O VIATA FERICITA SI DE SUCCES (disponibila in limbile engleza si romana) la adresa: http://balanstefana.blogspot.ro/p/carti.html

 


Thursday, September 4, 2014

TU CUM VREI SA NASTI?


Indiferent cum se intampla, a aduce un copil pe lume este o mare bucurie. Eu personal, sunt fericita mama a doi copii minunati, perfecti chiar, din punctul meu de vedere. Intalnirea cu fiecare dintre ei a fost magica si extrem de emotionanta. 

Am nascut prin cezariana de fiecare data, prima oara eu am ales cezariana, a doua oara ea m-a ales pe mine.

PRIMA NASTERE

Pe 11 aprilie 2008, la ora 23.00 am eliminat dopul gelatinos. La scurt timp au inceput contractiile. Am ajuns la maternitate tremurand ca o frunza in vant si am fost dusa la sala de nasteri. 

Am petrecut acolo o noapte inspaimantatoare pentru mine intrucat nu eram pregatita mental pentru nasterea naturala, iar doctorita care mi-a urmarit sarcina avea telefonul inchis si toata noaptea niciun medic nu a venit sa ma consulte.  

M-am simtit tradata in increderea pe care o acordasem acelui medic sa-mi fie alaturi si eram prea mandra sa nasc cu moasa dupa ce cotizasem mai mult de o mie de lei la clinica privata a acelei doamne doctor. Astfel, avand dilatatie 10, insa epuizata si speriata de raceala si duritatea cu care se produc nasterile la noi, am cerut cezariana. Si mi s-a acordat.

A DOUA NASTERE

La Sofia lucrurile nu au mai stat asa. Din start s-a format o placenta praevia centrala care mi-a dat peste cap planul de a incerca nasterea naturala dupa cezariana, mai ales ca gasisem un medic dispus sa riste, iar sarcina mea a fost una dificila. 

Am avut sangerari inca din saptamana a 6-a si am luat tratament de mentinere toata sarcina. 

In saptamana 33 de sarcina s-a pornit o sangerare masiva (efectiv curgea sange din mine cum curge apa la robinet) si norocul meu a fost ca s-a intamplat la 8 dimineata cand era medicul meu la spital, iar pana am ajuns sala de operatie era pregatita.

Placenta a fost nu numai praevia, dar si infiltrata in cicatricea de la prima cezariana, cea pe care EU alesesem sa o fac, in ciuda faptului ca aveam toate conditiile fizice pentru a naste natural, insa nu si conditiile de bun simt care ar trebui sa existe in maternitate.

Am pierdut 3 litri de sange, uterul, vezica urinara mi-a fost sectionata si cusuta (am stat cu sonda 10 zile), Sofia s-a nascut prematur si cu piciorusele putin strambe din cauza pozitionarii (a stat cu ele in ghips trei saptamani), am stat la reanimare trei zile cu perfuzii si transfuzii de sange si mai dureros pentru mine, nu am putut avea grija imediat de fetita mea si nici nu am mai putut s-o alaptez.

Mai multe gasesti aici: http://balanstefana.blogspot.ro/2014/07/pe-langa-moarte-pentru-da-viata.html

Eu sunt fericita ca sunt in viata si pot avea acum grija de copiii mei si din perspectiva personala am lasat tot ce s-a intamplat in trecut.

INTREBARI

De ce spun aceasta poveste? Pentru ca eu cred ca trebuie sa se schimbe ceva. 

De ce in Bacau nu se practica anestezia peridurala in schimb este perfect acceptabil sa nasti prin cezariana la rece? 

De ce medicii nu colaboreaza intre ei si te lasa a nimanui daca sunt plecati sau nu pot veni la nastere? 

De ce ti se permite sa nasti prin cezariana la cerere atunci cand tu vrei asta pentru ca te-a obosit travaliul in loc sa fii ajutata sa mergi mai departe? 

Astazi, 4 septembrie 2014, ora 18.00, cand se implinesc doua luni de la acel moment, va rula in Bacau, la Centrul Oblio de pe strada Miron Costin, un film care se numeste INDRAZNESC SA NASC ASA CUM VREAU, film ce va rula si in alte orase din tara, si care ridica si analizeaza toate aceste intrebari si multe altele. 

Eu nu cred ca voi participa intrucat e inca prea dureros pentru mine si sunt inca in proces de refacere, insa mi-am adunat puterile in aceasta dimineata pentru a scrie aceasta postare in speranta ca va ajuta alte viitoare mamici. Si daca tu crezi ca ar mai putea ajuta pe cineva sa faca alegeri mai bune, da mai departe.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...