Thursday, March 20, 2014

10 CONDITII ALE FERICIRII


-Cum sa fac sa fiu fericit? este o intrebare in mintea tuturor. 

Fericirea nu este un dar al vietii, este o stare pe care o traim ca rezultat al actiunilor noastre. Asa cum spune Richard Bandler, fericirea este un adverb atasat actiunilor noastre.

Fericirea este una dintre temele mele favorite, insa si mie pare sa-mi scape printre degete cand si cand, chiar daca sunt un auto-proclamat expert in ale fericirii.

Care sunt conditiile fericirii? Sunt multe, insa in acest articol voi vorbi despre 10 cele mai importante.

1. RECUNOSTINTA

Traim intr-o lume in care oamenii considera ca "li se cuvine" ceea ce primesc, ba mai mult, considera ca nu primesc indeajuns. 

Aceasta concentrare pe ce le lipseste, pe ce nu este de ajuns, duce la nefericire si frustrare.  

Insa pentru orice lucru pe care-l avem au fost oameni care au muncit, care s-au straduit si care poate si-au lasat visele deoparte pentru a ne servi pe noi. 

Recunostinta nu inseamna ca nu ne dorim lucruri de calitate sau oameni de calitate in viata noastra, nu inseamna a accepta o viata de calitate inferioara, ci a observa lucrurile bune, a ne concentra asupra lor pentru a le multiplica.

Consider ca oamenii care sufera de depresie, sufera de multe ori de o lipsa acuta de recunostinta. Este normal sa fii nefericit  cand vezi doar ce nu functioneaza, ce nu merge, ce nu e bun.

Recunostinta se invata prin a cauta zi de zi sa observi lucrurile bune, lucrurile care functioneaza si sa ai parte de mai multe dintre ele.

2. SMERENIA

Nu, nu am intrat in vreo secta, insa nu degeaba am folosit termenul acesta in loc de modestie.

Eu nu sunt de acord cu modestia atunci cand e cazul sa te promovezi intr-o lume in care nimeni nu o va face pentru tine. 

Vorbesc de smerenie pentru ca este un act intern, este capacitatea de a recunoaste ca daca ai rezultate, ele nu sunt niciodata doar ale tale. 

Cand inveti smerenia, inveti ca pentru fiecare pas in viata, exista cei care iti sunt alaturi, si in loc sa-ti hranesti ego-ul, iti hranesti sufletul.

3. RESPONSABILITATE

Asa cum am mai spus, suntem responsabili pentru fericirea noastra si a celor din jurul nostru. Mai vedem oameni care se ranesc unii pe altii si apoi afirma ca se iubesc.

Iubirea, ca si fericirea, cere responsabilitate, in primul rand fata de noi insine. 

Asteptam prea mult ca cei din jurul nostru sa faca lucruri pentru noi sa fim fericiti. 

Este foarte adevarat ca traim in comuniune cu ceilalti, insa tot la fel de adevarat este ca noi purtam adevarata responsabilitate pentru fericirea noastra, responsabilitatea de a actiona, de-a ne realiza visele, de-a ne alege colaboratori si parteneri potriviti.

Avem, pana la urma, responsabilitatea sa ne controlam starile si sa nu ne pierdem in sentimente frustrare, ura, nemultumire.

4. DISCIPLINA

Mie, personal, nu-mi place cuvantul acesta. Nici ce implica. Insa am realizat ca de fiecare data cand am reusit ceva minunat, disciplina a jucat un rol important. Si a urmat si partea cu fericirea.

Sunt si momente in care este necesar sa strangi din dinti, sa faci si lucruri pentru care nu ai reusit sa te motivezi indeajuns, pentru care nu ai reusit sa-ti aprinzi entuziasmul.

E ceea ce nu te lasa sa cazi, sa renunti, sa dai inapoi.

Daca vrei fericire, e important sa fii disciplinat cu visele si proiectele tale si sa actionezi si atunci cand piere entuziasmul inceputului.

5. RELAXARE

Sunt multi oameni in ziua de astazi care uita sa inchida motoarele cand si cand. Iar sistemul lor incepe sa dea, in mod evident, rateuri.

Relaxarea, sub diversele ei forme, e vitala pentru incarcarea bateriilor. Asa iti vei regasi entuziasmul, starea de bine de care ai nevoie pentru a fi fericit.

Oamenii trebuie sa invete sa se relaxeze cu adevarat, si aici nu mai refer la surogatele moderne: petreceri, alcool, cluburi sau, mai rau, droguri, ci la acele momente in care ne linistim trupul si mintea pentru a putea sa ne reaccesam cele mai bune parti din noi.


6. ACTIUNE

Cei mai fericiti oameni ACTIONEAZA in directia viselor lor. Nu toti oamenii de actiune sunt fericiti, insa pot spune ca toti oamenii fericiti sunt oameni de actiune si fac ceea ce este necesar pentru a-si implini visele.

E important sa verificam mereu ecologia actiunilor noastre, felul in care ne afecteaza pe termen lung, precum si cum ii afecteaza pe cei dragi noua.

De aceea am spus ca de multe ori oamenii de actiune nu sunt fericiti, pentru ca fericirea nu este neaparat sinonima cu atingerea obiectivelor, banii sau faima. In multe cazuri, dimpotriva!

Pe de alta parte, lipsa actiunii este tot o alegere. E adevarat ca cel mai puternic instinct este cel de conservare, insa daca esti nefericit in situatia actuala, este tot alegerea ta, alegerea de a accepta lucrurile asa cum sunt.

Traim vremuri in care facem eforturi, rate la banca si compromisuri sa ne crestem gradul de confort si sa facem apoi zero eforturi, insa nu este deloc ecologic pentru noi. 

Creierul uman nu este antrenat iar noi intram intr-o stare de dependenta fata de mediul cu care ne-am obisnuit. 

Exista o ecuatie simpla in acest Univers guvernat de reguli si legi: VREI REZULTATE, ACTIONEAZA! AI REZULTATE, ESTI MAI FERICIT!

7. DARUIRE

Am observat ca multi oameni traiesc cu o senzatie a LIPSEI, ca vor sa primeasca, eventual fara sa daruiasca nimic. Exista un flux in lumea asta, iar daca vrei sa primesti, e important sa daruiesti: sa dai din timpul tau, din energia ta, din ideile tale.

A darui nu vine cu garantia ca vei primi inapoi. Sunt oameni si sisteme care se comporta ca niste gauri negre in care energia noastra parca se risipeste. Daca realizezi ca ai de-a face cu astfel de situatii, e bine sa te concentrezi asupra a ce merita efortul tau.

Pe de alta parte, a astepta rezultate fara sa oferi este o utopie. Poti primi in anumite situatii sau daca manipulezi, insa constiinta ta s-ar putea sa nu te lase sa fii fericit.

Fericirea nu este totuna cu satisfactia. Fericirea vine din adancul fiintei noastre, unde exista acel miez de divinitate care nu poate fi nicicand mintit sau orbit, si care nu ne lasa sa ne impacam daca nu suntem corecti.

Ce este interesant, si am trait-o pe propria piele, este ca pentru ce am oferit, am primit inapoi mereu, chiar daca din alte surse. E important ca daruind, avem multumire sufleteasca si stare de bine, iar acestea sunt alte conditii ale fericirii.

8. CURAJ

Am realizat ca oamenii fericiti si-au cultivat curajul. Lasitatea si fericirea nu merg mana in mana.

Viata este o sansa pentru noi sa invatam si sa evoluam, iar acestea ne scot tare din zona de confort.

Lumea este plina de oameni lasi, oameni care tin cu dintii de confortul si siguranta lor, considerand ca acestea sunt sursa fericirii. 

Nimic mai fals. 

Oamenii curajosi gasesc noi resurse, lasa in urma lucrurile si oamenii care nu-i ajuta sa evolueze ci ii trag inapoi si sunt gata sa infrunte starile de nesiguranta si sa actioneze.

Am simtit pe propria-mi piele ca atunci cand am fost curajoasa, am realizat lucruri care m-au uimit si pe mine. Curajul este o stare de constiinta apropiata de fericire, pentru ca-ti permite sa tai lanturile date de frica.

Prin urmare, in ciuda starii initiale de disconfort, curajul este o conditie esentiala pentru o viata fericita.

9. IERTAREA

Chiar daca veti crede, din nou, ca am intrat intr-o secta, iertarea este o conditie fara de care nu putem fi fericiti. 

Iar iertarea incepe de la noi insine si pentru noi insine. Pare  ciudat, insa relatia pe care o avem cu cei din jurul nostru este oglindirea relatiei pe care o avem cu noi.

Conflictele pe care le avem cu cei din jurul nostru isi au de prea multe ori sursa in conflictele noastre interne. 

Nu exista om care sa nu greseasca si e VITAL sa inveti sa ierti pentru tot ce crezi tu ca ai gresit, ca nu faci destul de bine, ca ai ca defect. Iarta-te si accepta-te cum esti acum si vei vedea ca acesta este punctul din care incepe evolutia ta.

10. IUBIREA

Cea de-a zecea, si cred, cea mai importanta conditie este IUBIREA. 

Iubirea este o stare de constiinta cu o energie imensa si orice stare de constiinta poate fi cultivata pentru a deveni permanenta.

Iertarea este o preconditie pentru iubire, ea curata sufletul de toate energiile negative si lasa loc pentru o energie pura ce poate fi resimtita ca o lumina ce patrunde in interiorul nostru.

Iubirea este cea mai mare forta a lumii si e important sa ne concentram doar pe acei oameni si proiecte care ne umplu de iubire, iar reciproca e si ea valabila, inainte sa ne apropiem de oameni sau sa incepem proiecte, sa ne umplem de dragoste fata de ei.

Am invatat sa-mi incep fiecare dimineata sa ma umplu de iubire fata de mine, de potentialul vietii mele, fata de proiectele mele si fata de oameni. Si chiar daca sunt si unii pe care nu pot sa-i iubesc inca, i-am iertat din toata inima.

Pentru tine care sunt cele mai importante conditii ale fericirii?

Nu uita, daca ti-a placut, da share!


Daca iti doresti sa mai afli secrete NLP, am scris o carte inspirata din lectiile maestrilor Richard Bandler (creator al domeniului) si Paul McKenna (cel mai bine vandut autor de carti de dezvoltare personala din Marea Britanie) care prezinta acele lucruri care au functionat pentru mine si anume:



GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI – TEHNICI NLP PENTRU O VIATA FERICITA SI DE SUCCES (disponibila in limbile engleza si romana) la adresa: http://balanstefana.blogspot.ro/p/carti.html

Wednesday, March 5, 2014

TRAIESTI O VIATA CU SENS?

Nu de putine ori ii aud pe cei din jurul meu, si chiar ma surprind pe mine, spunand ca facem prea multe lucruri in care nu credem. 

Sistemul in care lucrez, ca sistemele in marea lor majoritate, este plin de astfel de activitati pe care niste minti "manageriale" sus-puse le ofera supusilor pentru ca acestia sa aiba treaba si sa nu aiba timp sa se gandeasca sau sa se revolte.

Am mai afirmat ca bifarea si "aflarea in treaba" sunt sporturi nationale, si e adevarat ca te pot prinde in jocul lor antrenandu-ti creierul, insa pe termen lung, nemiloasa ta constiinta te va intreba: "Si pentru ce toate astea?"

La cel mai recent curs de NLP am discutat despre cat este de important sa stii si sa decizi chiar TU care-ti este misiunea in viata atat la nivel micro (familie, slujba) cat si macro (umanitate, chiar Univers).

Majoritatea crizelor din vietile noastre apar tocmai pentru ca nu credem, sau nu mai credem in ce facem.

Este foarte greu sa schimbi rutina insa, creierul va face acest lucru dureros pentru tine pentru ca cel mai puternic instinct uman este de a pastra zona familiarului, insa, asa cum spuneam, nici multa fericire nu vei experimenta.

Nicio schimbare nu este usoara, insa a lasa timpul sa treaca fara a-ti lua inima in dinti si sa te avanti spre necunoscut, te va duce la un alt tip de durere, surda, depresiva, care-ti va otravi intreaga viata.

Este tentant sa astepti ca altii sa ia decizii in locul tau si pentru tine, sa te conformezi si sa nu mai trebuiasca sa-ti bati capul, insa nu este si ecologic pentru tine.

Daca vrei o viata buna, e important sa-ti calci zona de confort in picioare si sa DECIZI ce doresti sa faci cu viata ta, cu timpul tau, si sa faci asta ACUM.

Multi se amagesc ca vor face asta maine, luna viitoare, anul viitor, insa AMANAREA ITI FURA VIATA!

Altii amana sa faca ce le-ar da sens vietii pentru ca inseamna MUNCA DIN GREU. 

Da, a realiza lucruri care te fac mandru de tine si fericit inseamna si MUNCA si GREU! 

Munca inseamna ACTIUNE si nicidecum a sta la barfe cu colegii, a sta pe Facebook si nici macar a citi bloguri sau carti motivationale doar pentru o stare de bine, ci inseamna sa faci ceva ACUM, sa aplici imediat.

Universul este de partea celor care actioneaza prin insasi legile sale (de la care nu face rabat chiar daca ai vazut tu filmul Secretul si gandesti pozitiv). 

Chiar si mult discutata Lege a Atractiei e de partea celor care fac CEVA sa atraga abundenta. 

Eu nu sunt dintre cei care spun ca e USOR. Nu cred ca rostul vietii este sa ne fie usor. 

Eu sunt dintre cei care-ti spun sa te obisnuiesti cu actiunea, schimbarile si sa pui in practica ceea ce inveti decat sa lasi anii sa treaca (pentru ca vor trece).

Nu vei avea rezultate peste noapte, vei avea si dificultati si-ti vei dezvolta rezistenta, vei invata ca viata rareori spune da din prima, dar nu-i poate rezista unui om hotarat si ambitios. 

Toate acestea se educa in timp si chiar te vei obisnui cu starile de disconfort pe care ti le va produce creierul cand schimbi rutina. Va fi insasi semnul ca "faci ceea ce trebuie". 

Vei invata sa te inconjuri de oameni curajosi, hotarati, determinati, care nu se plang ci cauta solutii, vei uita sa te plangi, iar actiunea va deveni a doua ta natura.

Vei invata ca nu stresul te omoara, ci rezistenta pe care mentalul tau o opune atunci cand trebuie sa faci lucruri in care nu crezi. Atunci se creeaza blocajele, nu cand iti depasesti limitele in directia viselor tale.

Vei invata sa spui NU activitatilor care nu-ti aduc nimic bun si care-ti fura resursa ta cea mai de pret: TIMPUL VIETII TALE.

Vei  cauta acele activitati care-ti umplu viata de sens si vei invata sa faci BANI din ele.

Si nu, nu-ti va fi mereu usor, si da, va dura timp pana vei vedea rezultatele actiunilor tale, si da, vor fi oameni care vor incerca sa te descurajeze si-ti vor spune ca gresesti, insa tu vei merge mai departe.

Si vei persevera chiar cand totul va parea pierdut, vei continua chiar si cand fiecare fibra din tine iti va spune sa te opresti si sa te duci inapoi, acolo, unde erai in siguranta, si vei invata sa-ti construiesti CEA MAI IMPORTANTA BOGATIE din lumea aceasta: O VIATA CU SENS!

Daca ti-a placut, nu uita sa dai share! .




Sunday, March 2, 2014

CARE E REALITATEA TA?


Acum câtva timp am auzit o poveste despre un om căruia i se întâmplau diverse lucruri etichetate de ceilalți ca fiind fie bune, fie rele, dar pe care el nu se grăbea să le pună sub aceleași categorii. Puteți citi povestea aici:http://incertitudini2008.blogspot.ro/2010/06/o-fi-bine-o-fi-rau.html

Mi-am reamintit de acea poveste acum câteva zile, când m-am întâlnit cu tatăl meu pe care l-am pus la curent cu ultimele evenimente din viața mea: pericolul restrângerilor de la serviciu, implicarea mea în anumite activități, evoluția sarcinii. 

Vădit depășit de debitul meu verbal și de multitudinea informațiilor, tata m-a întrebat: În concluzie, e totul bine, nu?

Întrebarea lui m-a oprit din fluxul meu verbal și din grămada de sentimente, unele contradictorii, pe care le trăiam în timp ce-i spuneam toate acelea, și m-a făcut sa reflectez:

Realitatea este, până la urmă, neutră. Ea se întâmplă, pur și simplu. Uneori se întâmplă ce ne dorim, uneori se întâmplă lucruri care ne iau prin surprindere, alteori se întâmplă lucruri care duc la suferința noastră. 

Sentimentele, însă, noi le atașăm evenimentelor.

M-am gândit, totodată, la trecut, când lucruri pe care le-am etichetat ca fiind extrem de negative, au dus după o vreme la lucruri extraordinar de pozitive în viața mea și a familiei mele.

Oare ce s-ar întâmpla dacă nu ne-am mai grăbi să etichetăm imediat oamenii, evenimentele, circumstanțele, ci le-am lua așa cum sunt? 

Cum ar fi viața noastră dacă din orice provocare am căuta oportunitățile, lecțiile, șansele de-a evolua?

Cât din percepția noastră asupra realității este influențată de sentimentele pe care le atașăm și ce sentimente atașăm?

Te invit să-ți dai un răgaz de 5 minute să-ți răspunzi la aceste întrebări și la cea din titlu: Care este realitatea ta?

Dacă ți-a plăcut, nu uita să dai share!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...