Primul lucru pe care l-am invatat de cand citesc despre dezvoltarea personala si NLP este ca daca cineva a realizat ceva, atunci orice om poate.
De fapt, aceasta afirmatie reprezinta unul dintre postulatele NLP care contrazice total foarte raspandita idee de talent.
Si cu adevarat, studiile recente asupra genomului uman si ADN-ului au aratat ca nu exista coduri ale talentului incriptate genetic.
Prin urmare, orice copil, cu educatia si motivatia necesare poate deveni al doilea Einstein, prin urmare, nu este nevoie sa-l dezgropam si sa-i producem clone, intrucat tot ce a realizat a fost produsul educatiei si modului in care si-a dezvoltat personalitatea.
Dar daca oamenii sunt atat de asemanatori, de ce exista atunci printi si cersetori (si cand spun printi, nu ma refer aici doar la titlurile nobiliare). Exista mai multe motive:
1. FRICA
Frica, asa cum am mai scris, si-a jucat rolul ei in supravietuirea speciei, in vremuri in care a te hazarda in salbaticie ar fi insemnat moarte sigura. In ziua de astazi nu mai este cazul.
Sunt putine motive de frica dar frica este mai mare ca oricand.
Frica blocheaza.
De fapt, acesta este rolul ei neurologic, sa blocheze conexiunile neuro-corticale si sa stopeze actiunea.
Am mers acum cateva saptamani cu baietelul meu la filmul "Familia Croods", film pe care vi-l recomand cu caldura, si care m-a incantat nespus.
Sunt fericita ca scenaristii de la Hollywood introduc aceste elemente de dezvoltare personala in filme.
Daca-ti este frica sa faci lucruri noi, daca-ti este frica de gresaeala, nu ai cum sa evoluezi. CHIAR NU AI CUM!
2. PROGRAMAREA SOCIALADe fapt, acesta este rolul ei neurologic, sa blocheze conexiunile neuro-corticale si sa stopeze actiunea.
Am mers acum cateva saptamani cu baietelul meu la filmul "Familia Croods", film pe care vi-l recomand cu caldura, si care m-a incantat nespus.
Sunt fericita ca scenaristii de la Hollywood introduc aceste elemente de dezvoltare personala in filme.
Daca-ti este frica sa faci lucruri noi, daca-ti este frica de gresaeala, nu ai cum sa evoluezi. CHIAR NU AI CUM!
Chiar ieri am iesit in parc cu prietena mea si copiii nostri, si cat am stat am auzit foarte multi parinti oprindu-i pe copiii lor sa faca aproape orice.
Ii invatam mai mult pe cei mici ce sa nu faca decat ce sa faca.
Aceasta programare sociala este atat de adanc inradacinata si in mintea mea, ca de multe ori ma trezesc spunandu-i fiului meu sa nu se indeparteze, sa nu alerge, sa nu, sa nu....
Nu cred ca-ti poti schimba programarea daca nu o constientizezi, precum nu cred ca poti avea rezultate diferite daca tu continui sa gandesti la fel. Dar tocmai aceasta fac cei din jurul meu; fac exact aceleasi lucruri si asteapta rezultate diferite.
Chiar si cazul meu, ideea ca trebuie sa fac anumite lucruri, "ca asa trebuie", mi-a blocat mult creativitatea si am stagnat multi ani.
Scoala te inavata, din nefericire, sa stai in "banca ta" si fix asta nu trebuie sa faci daca vrei sa ai succes.
Si asa ajungem la cel de-al treilea dusman al viselor noastre si anume:
3. ZONA DE CONFORT
Am crescut si trait cu ideea ca fericirea este cumva sinonima cu un nivel ridicat de confort.
Totusi, nefericirea multor oameni cu bani parea sa ma contrazica. Si pe buna dreptate!
De la un anumit punct, prea mult confort inseamna stagnare, plictiseala si pana la urma, nefericire.
Oamenii isi cumpara pachete de all-inclusive cand merg in vacanta si alte produse si servicii care sa le creasca nivelul de confort al vietii si apoi vad ca sunt nemultumiti.
Creierul nu este construit sa faca mereu aceleasi lucruri, creierul uman este un instrument foarte evoluat din care folosim doar o parte extrem de mica.
Zona de confort e reprezentata de acele legaturi neuro-corticale pe care creierul le-a invatat si pe care le face acum pe pilot automat iar acestea nu sunt de ajuns pentru a-l mentine intr-o stare de buna functionare, iar creierul ne transmite mesaje prin sentimentele de plictiseala si nemultumire.
Viata inseamna DESCOPERIRE si chiar daca zona de confort este calduta, din ea nu vei reusi niciodata sa realizezi ceva maret.
Nu exista om de succes care sa se complaca in zona de confort.
Cine se complace, stagneaza!
Partea buna in legatura cu creierul nostru este ca dupa o vreme el se obisnuieste cu ideea de a face schimbari si va opune din ce in ce mai putina rezistenta.
Adica, daca ti-a fost greu la inceput sa faci lucruri noi, cu cat le vei face mai des, cu atat iti va fi mai usor.
Din pacate, uneori, ca sa nu-si deranjeze zona de confort, oamenii nici nu mai indraznesc sa viseze.
In viata ai nevoie de scopuri, iar orice scop este, daca vrei, un vis, mai mare sau mai mic.
Dar de multe ori, de prea multe ori, oamenii asteapta sa le spuna altii ce sa viseze.
Si asa ajungem la un alt dusman al viselor, si anume:
4. NEVOIA DE VALIDARE EXTERNA.
Si aici iar e vina parintilor si scolii care simt nevoia sa traseze mereu linii clare de urmat, daca nu urmezi totul pas cu pas, atunci nu esti cum trebuie.
Iar creativitatea nu se impaca foarte bine cu limitarile.
Ajungem iar la neurologie...pentru creativitate si pentru starea de flux, avem nevoie de libertate si de conexiuni intre diversii centri corticali.
Si acestea nu se pot produce daca avem doar cateva linii directoare pe care le urmam cu religiozitate.
Noi suntem educati in ideea ca orice, dar orice facem, trebuie sa fie conform cu asteptarile celorlalti.
Nu esti frumoasa daca nu-ti spune iubitul, nu esti bun profesionist daca nu spune seful....si lista continua pentru orice domeniu al vietii.
Oamenii isi pun etichete sau le accepta pe cele pe care le-au primit.
Un om nu este decat un POTENTIAL.
Ca sa realizezi ceva este nevoie sa evoluezi, iar evolutia implica actiune.
Daca vrei sa aduci valoare, fii pregatit sa faci lucrurile diferit iar daca faci lucrurile diferit, vor exista oameni care sa spuna ca ceea ce faci nu e bine.
Atunci e momentul sa continui tocmai pentru ca este semnul ca schimbi ceva.
5. AMANAREA
Cel de-al cincilea si poate cel mai nemilos ucigas al viselor este AMANAREA.
Este cea mai periculoasa pentru ca se infiltreaza in fiinta si viata noastra atat de usor si devine o a doua natura extrem de repede.
E inselatoare pentru ca nu implica renuntarea ci doar mutam momentul actiunii, si-l mutam, pana nu mai putem face nimic.
Amanarea este un obicei extrem de toxic, tocmai pentru ca nu realizezi cate oportunitati pierzi.
Si le pierzi zilnic...
Paul McKenna a exemplificat foarte sugestiv efectele nocive ale amanarii prin povestea broscutei pusa intr-o oala care se incalzeste gradual. Ea nu mai sare de acolo ci ramane pana moare.
Asa se intampla si cu visele noastre...
In concluzie, nu-ti ucide visele si nu-i lasa nici pe cei din jurul tau sa o faca.
Iti promit, si viata mi-a demonstrat-o, ca daca ai un vis in care crezi si-l urmezi si cand cei din jur te descurajeaza, si cand creierul tau opune rezistenta, si cand ai dubii, atunci sansele de a nu-l transforma in realitate sunt foarte mici.
In viata sa te temi de un singur lucru, de o viata anosta!
O saptamana excelenta iti doresc!
Poti citi mai multe despre temele postarii in capitolele PROGRAMAREA SOCIALA, INFRUNTARII AMANARII si PUTEREA DETERMINARII din cartea mea GHID DE FERICIRE PENTRU INCEPATORI http://balanstefana.blogspot.ro/p/carti.html
Daca ti-a placut postarea, te-ar mai putea interesa si:
http://balanstefana.blogspot.ro/2013/01/succes-numele-tau-e-determinare.html
http://balanstefana.blogspot.ro/2012/10/dincolo-de-zona-de-confort.html
Daca ti-a placut, nu uita sa dai share!